Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eerlijke Siem snapt dat sommigen liever jeugd in de basis zien

Siem de Jong (30) was misschien wel de grootste verrassing in de basiself van Ajax. De middenvelder werd op bezoek bij FC Groningen (2-1) weer eens van stal gehaald en niet iedereen reageerde hier positief op. Een eerlijke Siem snapt wel dat sommigen in zijn plaats liever een jeugdspeler zien.

27 januari 2020 - 14:50
eerlijkesiemcar
Van plus naar min voor Siem in bestek van een paar dagen. © Pro Shots

We hebben een beetje speurwerk gedaan en als we het goed hebben, mocht Siem – gemeten over wedstrijden in de eredivisie – voor het eerst in bijna twee jaar in de basis beginnen. Tussendoor verhuurde Ajax hem aan Sydney FC, waar het voetballeven hem uitbundiger leek toe te lachen.

Erik ten Hag hoopte dankzij De Jong voort te kunnen borduren op vaste patronen in de middelste linie, maar die hoop bleek ijdel. Siem leek wel verstopt en kon ook in duels weinig betekenen en mede daardoor kwam er amper lijn in het spel. Overigens nam niemand de ploeg bij de hand.

Daar kwam bovenop dat Ajax pas in de slotfase en na de nodige mutaties zijn beste spel liet zien. Ook het wisselen van Siem was onderdeel van die veranderingen. Kortom, Siem staat er in de ogen van veel supporters niet zo goed op. En daar kan hij ergens ook wel in komen.

“Ik ben jeugdspeler geweest en heb alle stappen meegemaakt voordat ik zelf in het eerste van Ajax kwam. Ik snap dat mensen hopen op jonge talenten, maar denk dat ik tijdens invalbeurten en op trainingen aan de coach laat zien dat ik sterker word en fitter ben,” deelt Siem voor de camera van Voetbal International.

“Ik werk hard aan mezelf en weet waar ik sta. Ik baal dat ik niet iets heb kunnen brengen waardoor we winnen,” vervolgt de man die in bezit is van vier schalen. Des te gekker is zijn nieuwe status. “Ik lees niet alles, maar weet hoe erover mij wordt gedacht. Als ik dan in de basis kom, moeten we zo'n wedstrijd winnen want dan is de kans groter dat ik mag blijven staan.”

Die kans lijkt nu eerlijk gezegd niet zo heel groot, al heeft Ten Hag ook in de komende duels(s) een vervanger nodig voor Hakim Ziyech. Siem weet dat hij een heel ander type is dan de spelmaker die de aanval van Ajax van zo veel impulsen kan voorzien, zelfs op een mindere dag.

“Ik speel veel meer vanaf 'nummer tien' om vanuit die positie in de zestien te komen. Ik ben niet iemand die net als Hakim de bal komt halen. Er was niemand die dit oppikte en dat deden we als team niet goed. Ik was weinig in het spel betrokken en als team bleven we te weinig aan de bal, met voorin te weinig rust om iets uit te spelen. Het was ook voor mij een moeilijke wedstrijd.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >