Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

De cijfers van Donny worden beter en beter en beter

Als er iemand niet valt weg te denken bij Ajax dan is het Donny van de Beek. Het is alsof hij altijd van de partij is. En hij is nog belangrijk ook. De cijfers van Van de Beek liegen er niet om en zijn fantastisch. Donny speelt bij Ajax momenteel op het toppunt van zijn kunnen.

17 januari 2020 - 11:54
cijfersdonnybetercar
Ajax zonder Donny, zie het maar eens voor je... © Pro Shots

Er is afgelopen zomer best het één en ander gewijzigd bij Ajax, maar er blijkt ook leven na het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Vergeet de transfer van Lasse Schöne trouwens niet, want die is weer van invloed op de aangepaste rol van Van de Beek.

En vergeet ook niet dat Van de Beek begin dit seizoen eventjes geblesseerd was. Precies op het moment waarop Ajax kwalificatie voor de Champions League moest zien te verwezenlijken... En dat lukte. Qua spel merkte je eigenlijk maar vrij weinig van de absentie van Van de Beek. Wellicht omdat Ajax precies deed wat het moest doen.

Statistiek 2018/2019 2019/20
Wedstrijden 57 26
Doelpunten
17 8
Assists 13 8
Minuten per goal/assist
137 137

Tabel 1: We trappen af met wat algemene statistieken van Donny.

Desondanks is het maar goed dat Donny vrij snel weer terug was, want wie zou anders zulke goede cijfers noteren? Dat is een vraag waar we niet direct antwoord op durven te geven. Edson Álvarez en Razvan Marin weten hun draai nog niet echt te vinden... Dan had het van ver moeten komen.

Alles bij elkaar opgeteld speelde Van de Beek in anderhalf seizoen tijd maar liefst 83 wedstrijden voor Ajax, plus nog wat interlands. Alleen Dusan Tadic (86) en Andre Onana (85) speelden meer wedstrijden in het Ajaxshirt, terwijl de teller van Daley Blind ook op 83 staat. Helaas zal zijn teller daar voorlopig ook op blijven staan...

Statistiek 2018/2019 2019/20
Balcontacten 46,7 51,1
Balcontacten in 16
5,9 6,5
Passes 33,0 36,8
Passes op vijandelijke helft
23,5 24,8
Passnauwkeurigheid
79% 81%

Tabel 2: Statistieken van Donny in balbezit, per 90 minuten.

En dan is Donny nog multifunctioneel ook. Ajax was in den beginne zoekende naar de ideale formatie op het middenveld en dit zorgde ervoor dat er met poppetjes werd geschoven. Ook met Donny. Geen probleem, want hij bleef 'gewoon' de dingen doen waar hij goed in is. Dit blijkt uit cijfers van Opta Sports.

Want ook al speelt Van de Beek dit seizoen vaker als 'nummer 6' of 'nummer 8' en lang niet altijd meer als een 'nummer 10', hij noteert meer balcontacten in de vijandelijke zestien en schiet vrijwel even vaak een bal op doel. Donny is sowieso als geen ander in staat om zijn momenten te kiezen: iedere 137 minuten noteert hij een beslissende actie met een goal of assist. Net als vorig seizoen.

Statistiek 2018/2019 2019/20
Balheroveringen 5,0 5,2
Duels
8,0 8,3
Gewonnen duels 4,2 4,4
Balverlies
10,5 10,1

Tabel 3: Statistieken van Donny in persoonlijke duels, per 90 minuten.

Op vrijwel alle andere vlakken presteert Van de Beek vergelijkbaar met vorig seizoen, alleen net een slag beter. Kijk bijvoorbeeld naar zijn balcontacten, passes, balheroveringen, duels, balverlies, gecreëerde kansen en afgeronde dribbels. Nergens een drastische verbetering, maar wel overal net iets beter.

Het lijkt haast onvoorstelbaar dat Donny nog altijd 22 lentes jong is, maar dat is toch echt het geval. Ook al wil het bij het Nederlands elftal nog niet echt vlotten, het lijkt erop dat Van de Beek 'klaar' is voor een transfer. Dat is geen leuke conclusie, maar je kunt het moeilijk raar vinden dat clubs als Real Madrid en Manchester United op de stoep staan.

Statistiek 2018/2019 2019/20
Schoten 2,1 1,9
Schoten op doel
1,0 0,8
Kansen gecreëerd
1,6 2.1
Afgeronde dribbels
0,8 1,1

Tabel 4: Statistieken van Donny in de aanval, per 90 minuten.

Als je Donny vraagt naar die interesse wordt hij altijd een beetje ongemakkelijk en dat heeft wel weer iets schattigs. Zo blijk je toch van doen te hebben met een broekie van 22 jaar. Hopelijk maakt Donny de juiste keuze en gaat hij voor een club waar het goed gaat en die bovendien bij hem past. Anders gezegd: het voelt nog steeds een tikje onwerkelijk om Donny voor je te zien als dienaar van 'De Koninklijke'.

Toch is dat het waarschijnlijke scenario. De kans is groot dat Van de Beek zijn laatste halfjaar als speler van Ajax tegemoet gaat. Laten we er nog maar eventjes van genieten, laten we het nog maar eventjes normaal vinden dat hij raak volleert zoals tegen FC Utrecht (4-0) en ADO Den Haag (6-1) het geval was. Want pas als Donny straks weg is met hopelijk een tweede schaal op zak, blijkt het echt niet zo gewoon.

Check vooral ons nieuwe magazine als je benieuwd bent naar meer cijfers. De zevende uitgave van Ajax Life komt volgende week uit, met hierin een analyse en veel feiten en cijfers over de eerste seizoenshelft.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >