Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Concrete plannen: over een paar jaar ligt JC Arena 'middenin' de stad

Er was ooit helemaal niets. Toen kwam Ajax. En straks is er alles! Ajax verliet de Middenweg en ook min of meer de stad Amsterdam, maar diezelfde stad komt Ajax achterna. Er staat de komende jaren zo veel te gebeuren dat de Johan Cruijff Arena uiteindelijk weer middenin de stad ligt.

30 januari 2020 - 16:43

We smullen van plaatjes van met name Britse voetbalstadions, waarop je lichtmasten boven huizen en tuinen ziet uittorenen. Zo wordt het rondom de JC Arena nog net niet, maar los daarvan krijgen we zo'n beetje alles wat we ons kunnen wensen. Het Arena-gebied wordt compleet volgebouwd.

Waar we het toch over hebben? Tussen station Duivendrecht en de A2 verrijst de komende jaren een bijzondere, nieuwe stadswijk, waar je kunt sporten, recreëren en wonen. Dit project is 'De Nieuwe Kern' genaamd en daar begint misschien ook bij Ajacieden een belletje te rinkelen.

De grote metamorfose van De Toekomst inclusief uitbreiding en het bouwen van een stadion op wat nu nog parkeerterrein P2 is, maakt hier ook onderdeel vanuit. Ajax heeft voor dit project 50 miljoen euro van zijn eigen vermogen opzij gezet. Hoe belangrijk de verbouwing van het jeugdcomplex ook is voor de club, eigenlijk is het maar een klein onderdeeltje van het grote totaalplaatje.

Check ook vooral de impressie om een goed beeld te krijgen. Helaas zijn de toekomstige Toekomst en de nieuwe Ajaxkantoren hierop net niet zichtbaar. Hier omheen in De Nieuwe Kern worden maar liefst 4500 woningen gebouwd, met ruimte voor een groot stadspark, bedrijven, horeca en kantoren. Dit stadspark krijgt de grootte van het Vondelpark. We praten dus niet over zomaar een parkje.

De eerste plannen dateren al van 2017, maar er is in de tussentijd ook flink wat verzet geweest. Onder meer omdat er niet of onvoldoende ruimte overbleef voor volkstuinparken. Er is nu een oplossing in de maak waarbij tweederde van de volkstuinen op de huidige plek kan blijven. Evenementenlocatie Borchland verdwijnt, net als de golfbaan.

Door het gebied komt een openbare fiets- en wandelroute die De Nieuwe Kern verbindt met Amsterdam-Zuidoost en de rest van Amsterdam. Op die manier moet het gevoel van een 'niemandsland' onderweg van het centrum naar Zuidoost gaan verdwijnen.

Ook direct rond de JC Arena gaat er van alles op de schop: de woningen komen in een strook tussen de volkstuinen en de kantoren rond het stadion. Heel simpel gezegd: als je straks de metro of trein pakt van Duivendrecht naar Strandvliet of Bijlmer Arena rijd je langs een woonwijk.

Er wordt bij station Duivendrecht ruimte gemaakt voor bedrijven, kantoren en hotels, terwijl vlakbij de JC Arena een 'smart mobility hub' wordt aangelegd. Dit wordt een multifunctioneel gebouw met parkeerplaatsen, deelauto's en sportvelden op het dak. Dat zijn de sportvelden die nu nog op de begane grond liggen. Ook de tennisbanen gaan bijvoorbeeld verdwijnen, net als nog wel meer sportcomplexen.

De plannen moeten nog wel ter inzage worden aangeboden en mochten er op- of aanmerkingen worden ingediend, dient er bijgeschaafd te worden. Daarna beslissen de gemeenteraden van Ouder-Amstel en Amsterdam – het gebied ligt op de grens van zo'n beetje alles en dat maakt het lastig – over de plannen en bijbehorende financiering. De hoop is om in 2022 te beginnen met de eerste werkzaamheden, waarna de eerste bewoners in 2024 hun intrek in het gebied moeten nemen.

Is dit dan al alles? Nee, dit zijn slechts de plannen aan de noordzijde van de JC Arena. Ook op Zuid staat er van alles te gebeuren. Zoals je misschien al wel weet, wordt het Arenapark volgebouwd. De gemeente omschreef dit project als de realisatie van een Urban Interactive District, waarin dan weer een combinatie van wonen, werken en uitgaan centraal staat. Het idee is dat begin 2021 met de bouw wordt gestart.

Er komt nog een nieuwe muziekhal, een soort klein Paradiso, plus vier bouwblokken met 700 woningen, kantoren een hotel en een theater. Eén van de woontorens wordt maar liefst 70 meter hoog dus als het dak open staat, gluur je zo'n beetje naar binnen!

De plannen aan de noordzijde voelen misschien nog een beetje als toekomstmuziek, maar op zuid worden binnenkort de eerste veranderingen al zichtbaar. Het project gaat nog dit jaar van start!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >