Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Cijfers Ajax nog beter geworden na vertrek Frenkie en De Ligt

We gaan zeker niet lopen beweren dat Ajax beter af is zonder Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Oh nee, die twee hadden we er graag bij gehad. Maar weet je wat het grappige is? De cijfers zijn sinds hun vertrek zelfs nog een stukkie verbeterd.

16 januari 2020 - 16:02
cijfersoptavorigennucar
De inbreng van Ziyech in dit mooie rapport is enorm. © Pro Shots

Het sprookjesvoetbal van 2018/2019 behoort definitief tot het verleden, al is het maar omdat nu niet alleen het seizoen maar ook het kalenderjaar is afgesloten. Het wordt tijd om de blik vooruit te richten, op het winnen van nieuwe prijzen.

De Ajacieden beginnen met drie punten voorsprong op AZ aan de jacht op het kampioenschap, maar we weten van vorig jaar rond deze tijd dat er nog van alles kan gebeuren. De onderliggende cijfers zijn ondanks de herfstdip in ieder geval goed, zo blijkt dankzij Opta Sports.

Die onderliggende cijfers zijn zo goed dat Ajax zijn dominantie niet alleen moeiteloos heeft kunnen voortzetten, maar zelfs verder wist op te poetsen. Als we de cijfers van vorig seizoen vergelijken met die tot dusver blijkt dat de mannen van Erik ten Hag een stukje dominanter zijn.

Ajax 18/19 Statistiek Ajax 19/20
10,3 Schoten tegen 9,1
3,5
Schoten op doel tegen 2,8
0,9 Tegendoelpunten 0,9
1,1
Expected goals tegen 1,0

Tabel 1: Statistieken over verdedigen, op basis van eredivisie en per 90 minuten.

Het betreft hier trouwens statistieken uit de eredivisie, want op het Europees toneel wordt het niet weer zo ultiem als vorig seizoen. Althans, in de Champions League. Ajax strandde in de groepsfase. Maar ook in de Europa League kunnen mooie dingen gebeuren, zoals we weten!

Maar goed, wat vertellen de cijfers? De cijfers vertellen dat Ajax het op zo'n beetje alle vlakken net een stukje beter doet dan vorig jaar. Bedenk hier wel eventjes bij dat Ajax na de winterstop pas echt op stoom kwam en zelfs toen niet meteen. Vooral de eindsprint was indrukwekkend.

Qua cijfers telt niet alleen de eindsprint mee, maar ook het voorspel. Dit terwijl Ajax de ingezette lijn na de zomer redelijk moeiteloos wist door te trekken. Met name in oktober en november was het spel om van te watertanden, totdat de selectie werd getroffen door blessures die ook zo hun weerslag hadden op het spel.

Ajax 18/19 Statistiek Ajax 19/20
63,8% Balbezit 64,4%
42,8
Balcontacten in 16
46,7%
578 Passes 614
369 Passes op vijandelijke helft
399

Tabel 2: Statistieken in balbezit, op basis van eredivisie en per 90 minuten.

Het leidde zelfs tot wat discussie of Ajax misschien beschikte over een betere selectie dan in het meest wonderlijke seizoen sinds tijden. “Er zijn goede spelers bijgekomen en daarmee hebben we een goede basis. De selectie is misschien nog wel beter dan vorig seizoen,” aldus Quincy Promes in fanzine De Meersche Helden.

“Het hart bleef, het grootste deel van de ploeg bleef intact. Luister, als een goede keeper of een veelscorende spits vertrekt, heeft het team een groter probleem. Frenkie en Matthijs worden heel grote voetballers, ik ben blij voor hen dat ze bij FC Barcelona en Juventus zitten, maar in een elftal zijn ze wat gemakkelijker te vervangen. Ik vind ons zelfs beter dan vorig seizoen. Met dit team durf ik overal naartoe.”

Desondanks zijn de cijfers nog altijd beter dan in de tijd waarin Frenkie en De Ligt nog het shirt van Ajax droegen. Het grappige is ook nog eens dat de cijfers op alle fronten beter zijn: balbezit, aanvallen, verdedigen... Noem het maar op en je ziet een kleine vooruitgang.

“Er werd vorig seizoen tegen het einde veel geromantiseerd,” deelde Ten Hag onlangs nog met Voetbal International. “En terecht, want we hebben geweldig gespeeld. Maar in mijn ogen gaan dit jaar dingen vele malen beter. We zijn nu ook beter aan het seizoen begonnen. En we willen nu ook beter uit de winterstop komen. Ik hoop dat we die les hebben geleerd.”

Ajax 18/19 Statistiek Ajax 19/20
20,3 Schoten 22,6
8,6
Schoten op doel
9,2
3,5 Goals 3,2
2,9 Expected Goals
3,2

Tabel 3: Statistieken over aanvallen, op basis van eredivisie en per 90 minuten.

De grote vraag wordt of dit inderdaad gaat gebeuren. Het niveau van de selectie is nog altijd dik voor elkaar en om aanvallend weer voldoende opties en diepgang te verkrijgen, werd Ryan Babel gehuurd. Hier staat tegenover dat de absentie van Daley Blind (ontstoken hartspier) moet worden opgevangen. Blind speelt een zeer belangrijke rol bij zowel het op peil houden van de defensieve zekerheid als passing voorwaarts.

Je kunt zelfs met enige verbeelding stellen dat Blind de verbindende rol tussen kop en staart van het elftal heeft overgenomen van Frenkie. Kan Lisandro Martínez dat ook? Is Ryan Gravenberch de perfecte oplossing voor het vrijgekomen plekje op het middenveld? Het zijn vragen waarop we kort na de winterstop al antwoord vermoeden te krijgen.

Eens zien wat de cijfers in 2020 doen!

Check vooral ons nieuwe magazine als je benieuwd bent naar meer cijfers. De zevende uitgave van Ajax Life komt volgende week uit, met hierin een analyse en veel feiten en cijfers over de eerste seizoenshelft.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >