Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest drie punten en dit viel ons op in het hoge noorden

Duur puntverlies tegen Groningen – zo moeten we deze 2-1 toch echt noemen. En dat is met PSV en Getafe op het programma serieus vervelend. Het gemis van Daley Blind, Hakim Ziyech en al langer David Neres is voelbaar.

26 januari 2020 - 16:30
martinez1200
Martinez baalt, Ajax baalt, iedereen baalt in Groningen. © Pro Shots

Ex-roodwitten bij de groenwitten
Best opvallend, in de basis van FC Groningen stonden liefst vijf spelers met een Ajaxverleden. Keeper Sergio Padt en de spelers Azor Matusiwa, Django Warmerdam, Kaj Sierhuis en Deyovaisio Zeefuik speelden ooit in een Ajaxshirt, op huurling Sierhuis heeft Groningen na dit seizoen een optie tot koop. Zeefuik oogste voor rust gejuich en applaus door Ryan Babel af te jagen en de bal te veroveren. De thuisploeg was sowieso veel scherper in de duels tegen een tam en afwachtend opererend Ajax.

Varela voor het ‘echie’
Vooraf was best wat gezegd en geschreven over het gemis van Daley Blind, Hakim Ziyech en al langer David Neres, maar vlak voor de aftrap bleek Bruno Varela verrassend onder de lat te staan. Andre Onana had een lichte schouderblessure. Het ontbreken van de Kameroener is uiteraard een gemis, maar elk voordeel heeft z’n nadeel. Varela kon in de Groene Kathedraal onder druk laten zien wat hij waard is, en dat is van belang voor het komende Europese treffen van Ajax met Getafe. Dan is Onana geschorst. Bij de 1-0 van Ajaxhuurling Kaj Sierhuis zag Varela er niet fijn uit. De bal caramboleerde van de spits naar de keeper naar de spits het doel in. De Portugees baalde overduidelijk van deze flipperkast, maar redde vervolgens in de 24ste minuut knap, een-op-een met wederom Sierhuis.

Siem, Siem, Siem… maar dat was woensdag
In de beker tegen de amateurs van Spakenburg deze week was Siem scherp, met een perfecte hattrick. Groningen-uit, da’s andere koek. De vraag was hoe Siem het zou doen op een middenveld met Ryan Gravenberch en Donny van de Beek. Onder de supporters bestond de hele warming-up ongeveer uit de discussie of Siem nog wel kan voetballen…

In het Hitachi Capital Mobility Stadion viel op dat het de eerste helft enorm zoeken was voor de mannen van Erik ten Hag. De trainer stond best vaak aanwijzingen te geven om vooral het middenrif van zijn ploeg aan te sturen. Het liep niet lekker, te traag, afwachtend. Zo werden de creatieve oplossingen vooruit van Daley Blind en Hakim Ziyech node gemist in het waterkoude noorden.

Eiting, Traoré en Huntelaar moeten meubelen redden
Na een klein uur greep Ten Hag in. Carel Eiting en Lassina Traoré vervingen Ryan Gravenberch en Siem de Jong. De Burkinees werd diepste spits, Dusan Tadic zakte iets naar achteren en Eiting moest de opbouw vanuit het middenveld vorm gaan geven. Tegen de amateurs van Spakenburg kreeg hij daar alle ruimte voor, met lepe balletjes werden aanvallers vrij voor de keeper gezet. In dit eredivisieduel was dat logischerwijs veel moeilijker, zo bleek dan ook.

Babel… Babel…
In de 37ste minuut liep de man van het stadionscorebord al naar z’n plek om de 1 op te hangen bij de bezoekers, maar Ryan Babel miste ongeveer op de doellijn een mega-kans op de gelijkmaker. Zeefuik zat er misschien nog tussen, maar desondanks moeten dit soort kansen er gewoon in. Zo was het bij rust nog 1-0, een lastig uitgangspunt voor de tweede helft – zeker in de wetenschap dat Ajax één keertje op doel schoot in het eerste bedrijf.
In de tweede helft gingen de armen van de routinier zelfs in de lucht, als excuus naar zijn teamgenoten. Babel liet een bal, vrij in de zestien meter van Groningen, onder zijn voet doorlopen. De 33-jarige zat niet lekker in deze wedstrijd, zoveel was zeker.

Martínez de schlemiel in Groningen
Slechter kun je als Ajax bijna niet uit de kleedkamer komen dan dit duel gebeurde. De Groningers waren vlak na rust weg aan de linkerkant en Pascal Lundqvist kon op z’n gemak aanleggen op de rand zestien. Lisandro Martínez veranderde het zachte schot van richting: 2-0. Zo werd de opgave tegen de middenmoter op schlemielige wijze enorm lastig.
De hoop voor de Ajacieden keerde terug rond minuut 70, toen Donny van de Beek vanaf de rand strafschopgebied met een halve volley de 2-1 maakte. Ajax drong aan (mocht ook wel), maar zelfs de wissel Klaas Jan Huntelaar voor pechvogel Martínez, vijf minuten voor tijd, hielp niet.

Zo verliest Ajax drie belangrijke punten aan het begin van een zwaar blok, met PSV en Getafe op de agenda en het nog ongewisse herstel van David Neres, Daley Blind en Hakim Ziyech.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >