Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet Ajax dicteren, maar bij gelijkmaker in de fout gaan

Vooraf teken je voor een punt tijdens de moeilijkste (uit)wedstrijd van het seizoen, maar hoe is dat gevoel daadwerkelijk na PSV - Ajax? Nou, Erik ten Hag moest op zijn lip bijten. Hij zag zijn ploeg te veel kansen missen en één grote fout maken, waardoor de Ajacieden bleven steken op 1-1.

22 september 2019 - 22:07
hagpsvuit1920car
De trainer zag PSV-uit voor Ajax uitdraaien op een gemiste kans. © Pro Shots

Tussen de opmerkelijke statistieken vooraf stond opgemerkt dat Ajax al drie toppers in Eindhoven op rij niet had gescoord en doel treffen bleek ook tijdens de editie van 2019/2020 een probleem. Want als het vizier iets scherper had gestaan, was Ajax nu wellicht los geweest in de eredivisie.

De uitgangspositie – voor zo ver je hier na zes duels van kunt spreken – is nog steeds dikke prima, helemaal vergeleken met vorig seizoen rond deze tijd, maar het deed Ten Hag pijn om te moeten concluderen dat Ajax een kwartiertje voor tijd eventjes niet thuis gaf en dit direct werd afgestraft.

“Ik ben blij met onze speelwijze en manier van spelen, want we hebben opnieuw een stap vooruit gezet, door de wedstrijd in de grip te hebben en te dicteren. Uiteindelijk maken we een foutje. Dat foutje was er eentje met grote gevolgen. Dat hadden we beter moeten doen, want de situatie waaruit de 1-1 viel was de enige grote kans die we hebben toegestaan,” aldus Ten Hag tegenover de NOS.

De trainer zag mogelijkheden of zelfs grote kansen voor de aanvallers Dusan Tadic, David Neres en Hakim Ziyech, terwijl Quincy Promes ook in de eerste helft al een doelpunt had kunnen maken. Die goal viel uiteindelijk alsnog in de tweede helft, maar Ajax vergat daarna door te drukken.

“Het was onnodig om dit duel gelijk te spelen. Ik vond het geen tegenvallende topper, wel een spannende, maar qua attractiviteit... Als we eerder scoren,” gaf Ten Hag eens te meer aan. “Het ligt ook wel aan onszelf, want ik vind dat we beter moeten. Laat ik dat ook benadrukken. Dat is iets wat we moeten ontwikkelen. Ik ben blij met de grip die we op de wedstrijd hadden, maar de weg naar domineren is nog een tempootje hoger. En we moeten scherper zijn voor het vijandelijke doel.”

Aan beide doelpunten kleefde trouwens een bijzonder verhaal. Ten Hag was kort voor de 0-1 van plan Promes naar de kant te halen, waarna de nummer tien prompt scoorde en als buitenspeler de wedstrijd vol mocht maken. Ziyech was niet geheel okselfris en ging daarom in tweede instantie naar de kant waarna Donny van de Beek werd ingebracht. Donny kwam helaas amper aan de bal.

De gelijkmaker kon worden uitgelegd als een tactische zet van Mark van Bommel, maar zo ziet Ten Hag dat toch niet. De trainer van Ajax zag dat zijn ploeg zich enigszins liet verrassen, alleen was de wissel van de PSV-trainer hier niet per se debet aan. Althans, zo redeneerde Ten Hag. We merken de komende dagen vanzelf wel of de geleerden het erover eens zijn.

Ten Hag: “Van Bommel mag het zo uitleggen, maar dit had niets met een tactische zet te maken. Het was heel simpel: PSV ging met twee nummers tien spelen en één van onze zessen liet zijn mannetje lopen en ons centrum was niet gedekt. Als je gewoon meeloopt, is er niets aan de hand. Het had niets met tactiek te maken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >