Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wil Ajax nog dynamischer maken: 'Tegenstanders slapen niet'

Iedereen doet maar een beetje alsof Ajax op basis van een gevulde portemonnee opnieuw kampioen wordt. Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin die er bestaat. Erik ten Hag zag twee van zijn beste spelers vertrekken, maar probeert er desondanks voor te zorgen dat Ajax nog dynamischer wordt.

24 september 2019 - 10:39
hagvakbladcar
Ten Hag kent de wetten van de remmende voorsprong. © Pro Shots

“We verliezen te gemakkelijk de bal in de welbekende halfruimtes,” merkte Ten Hag op kort voor de aftrap van PSV - Ajax. Het is nog niet vaak gebeurd dat een trainer bij Fox Sports iets vertelde over halfruimtes (ook bekend als halfspaces), maar in onze analyses kom je het al veel vaker tegen.

De trainer was – het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen – van mening dat het spel van Ajax in de halfruimtes stukken beter kan. Er werd tijdens hetzelfde interview niet ingezoomd op de details, maar wij hebben het vakblad De Voetbaltrainer gelezen en daarin stond een interessant vraaggesprek met Ten Hag.

Wat moet Ajax precies verbeteren om opnieuw succesvol te kunnen zijn? In ieder geval moet het zich ergens van bewust zijn. “Onze tegenstanders slapen niet. Ze zullen een strategie bedenken hoe ze Ajax kunnen bestrijden. Vaak heeft dat met de counter te maken of met meer opportunistisch spel. We hebben dat het afgelopen jaar al kunnen constateren, dat tegenstanders wapens zoeken om ons pijn te kunnen doen,” aldus Ten Hag.

“Veel ploegen die sneller het middenveld probeerden over te slaan. PSV heeft dat in de wedstrijd in Eindhoven met succes gedaan, FC Groningen zocht tegen Ajax meer de duels op en speelde daarin ook hard. Daar moeten wij op voorbereid zijn.”

En wat wordt in de wetenschap hiervan de volgende stap? “We zullen het middenveld meer moeten gaan beheersen. Dat houdt twee dingen in: lopende spelers van de tegenstanders beter opvangen, maar ook zelf met meer loopacties van meer verschillende spelers gevaar stichten. In feite zou ik daar graag nog variabeler willen gaan spelen.”

“Dat kan zijn in de bijsluitende zin, dus aansluiten bij de aanvallers. Het kan ook betekenen dat ik vanuit het middenveld nog meer loopacties wil zien achter de laatste linie van de tegenpartij. Met wegbewegende middenvelders komt er ook ruimte om onze vleugelverdedigers nog aanvallender te laten spelen.”

Overigens viel de dynamiek van het middenveld tegen PSV een tikje tegen. Het aanvallende blok stond er vaak een beetje alleen voor tegenover de Eindhovense defensie en ook in de halfruimtes werd soms net de verkeerde keuze gemaakt tussen schieten of afleggen. Bedenk echter dat PSV geen lullige tegenstander is en Ten Hag dus nog volop bezig is om het middenveld goed neer te zetten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >