Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Omzet Ajax stijgt dankzij CL-succes tot bijna 200 miljoen euro

Ajax heeft de jaarcijfers over seizoen 2018/2019 bekendgemaakt. Nu zijn wij natuurlijk vooral van het voetbal en niet zozeer van de cijfertjes, maar sommige cijfers zijn te mooi om te laten liggen. Het duizelt ons serieus een beetje, want we zien hoge bedragen voorbijkomen. Heel hoge bedragen!

27 september 2019 - 17:56
jaarcijfersduizelencar
Ieder excuus voor een foto uit Bernabéu is geldig wat ons betreft. © Pro Shots

Om te beginnen is het goed om te weten dat Ajax vorig seizoen onderaan de streep een winst boekte van 51,9 miljoen euro. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders als je alle premies van de Uefa bij elkaar optelt, maar vergeet niet dat ook serieus geld werd uitgegeven aan mannen als Daley Blind en Dusan Tadic.

Het investeren in kwaliteit heeft geloond, want het kampioenschap werd gevierd, net als het winnen van de KNVB-beker en ook schaarde Ajax zich in de Champions League bij de beste vier ploegen van Europa. Er is echter ook een keerzijde en dat is niet alleen de transfer van Frenkie de Jong die al in de cijfers zit verwerkt. De overgang van Matthijs de Ligt valt trouwens in boekjaar 2019/2020.

Die keerzijde is niet onmiddellijk dramatisch, maar feit is wel dat er afgelopen seizoen ook hogere uitgaven zijn gedaan. De gemaakte kosten stegen namelijk met 60 naar 165 miljoen euro. Dat is een flinke stijging, nietwaar?! Die stijging is veroorzaakt door toename van salariskosten, premies voor spelers en wedstrijdkosten.

De directie en raad van commissarissen hebben voorgesteld om dividend uit te keren en dat is dus goed nieuws als je aandelen in bezit hebt. Je krijgt per aandeel Ajax 0,25 euro op je rekening gestort. Als we goed rekenen, krijg je op een aandeel Ajax een beter rendement dan de meeste spaarrekeningen.

Er is ook nog het vaak bejubelde eigen vermogen van Ajax. Dat bedraagt momenteel 210,0 miljoen euro. Het eigen vermogen is trouwens niet het bedrag dat ook daadwerkelijk op de bankrekening staat, daarvoor kun je beter kijken naar de liquide middelen. Ook dat is dik in orde: 62,0 miljoen euro.

Ajax benut de winst dus deels om dividend uit te keren, maar ook wordt een extra bijdrage gestort in het potje waaruit de geplande verbouwing van De Toekomst – uitbreiding tot en met P2 aan toe – betaald gaat worden. Die extra bijdrage bedraagt 23,3 miljoen euro.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >