Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kuipers houdt qua looplijnen rekening met aanvalsspel Ajax

Het bleek geen toeval: Ajax heeft echt te maken met scheidsrechters die onbedoeld in de weg lopen. Erik ten Hag dacht er zelfs hardop over na om vooraf met de scheids van dienst in gesprek te gaan, maar die moeite kon hij zich bij Ajax - FC Groningen (2-0) besparen. Björn Kuipers is op de hoogte.

29 september 2019 - 21:13
kuiperslooplijnencar
Dit onderonsje gaat niet over looplijnen, maar tijdrekken. © De Brouwer

Wij van Ajax Life vroegen vrijdag of het Ten Hag was opgevallen dat Ajax soms om de scheids heen moet voetballen en inderdaad, de trainer had het ook opgemerkt tijdens de eerste reeks duels van dit seizoen. Het kostte Hakim Ziyech zelfs een behoorlijke kans tijdens Ajax - Lille OSC (3-0).

Dat was misschien het meest opvallende moment, maar ook tijdens het aanvalsspel in de eredivisie moet een Ajacied soms om de scheids heen bewegen. Wie echter wel eens bij een theatershow van Kuipers aanwezig is geweest, weet dat deze scheids zich minutieus voorbereidt.

De gebaartjes van Cristiano Ronaldo, de prominente rol van Sergio Ramos bij een opstootje aan de overkant van het veld en de overtredingen van Atlético Madrid: het wordt allemaal vooraf bekeken en besproken met de grensrechters, zodat iedereen weet waar hij op moet letten.

Heeft Kuipers zich voor zijn optreden in de Johan Cruijff Arena ook voorbereid op het aanvalsspel van Ajax, met veel diagonale passes en het benutten van halfspaces? “Nou, daar hoef ik me niet speciaal op voor te bereiden. Dat is al bekend,” aldus Kuipers tegenover Ajax Life.

Met andere woorden: de scheidsrechter heeft zich er al eens in verdiept hoe Ajax speelt en houdt hier rekening mee tijdens het positie kiezen. “Het is natuurlijk soms lastig voor een scheidsrechter om te bewegen, aangezien Ajax de bal heel veel rond speelt,” vervolgt Kuipers.

“Want ja, dan kan het soms gebeuren dat je in de weg staat. Wat je kunt doen, is proberen om iets breder of juist centraler te gaan staan. Daar hou ik vooraf al rekening mee als ik Ajax moet fluiten,” aldus de arbiter, die dus niets aan het toeval overlaat. “Nee, wij bereiden ons voor.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >