Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kasteelheer Ajax zegeviert in Spangen en er viel veel op!

Ajax moest zondag op bezoek bij Sparta, de club die de eredivisie uitstekend startte met twee zeges en evenveel gelijke spelen. De ploeg van Erik ten Hag bleek na een stroef begin een maatje te groot. Het werd 1-4 en er gebeurde veel bijzonders... Lees maar!

01 september 2019 - 16:19
spaaja-1200
Promes viert zijn eerste bevrijdende treffer in Ajaxshirt. © Pro Shots

Promes breekt dapper verzet Sparta met eerste Ajaxgoal
Ajax-plaaggeest Bryan Smeets kondigde vooraf al aan geen angst te kennen voor Ajax. We hoeven niemand te vertellen waarom juist hij dat kan weten. De Spartanen toonden nul ontzag voor de bezoekers uit Amsterdam en waren het eerste kwartier beter en dreigender dan Ajax. De Ajacieden moesten veel vaker in de achtervolging dan de bedoeling was.
 
Toch opende Ajax de score. Het was tegen de verhouding in, maar wie maalt daarom? Quincy Promes anticipeerde goed op een dieptebal van Lisandro Martínez en schoof de bal beheerst achter doelman Tim Coremans. De aanvaller kon voor het eerst echt juichen in het shirt van Ajax.
 
Het verzet van de Spartanen leek daarmee gelijk compleet gebroken, want Hakim Ziyech verdubbelde enkele minuten later de score door een lage voorzet van Dusan Tadic tegen de touwen te werken.
 
Uitvak is ‘de krant van Valentijn’ goed zat
We kennen allemaal de wakkere krant van Nederland. De Telegraaf schrijft regelmatig met gif in de pen en veel supporters zijn daar flink klaar mee. Het uitvak in Rotterdam hief daarom een liedje aan, dat goed te horen was. Minutenlang. En hard.

De tekst van het liedje ging als volgt: “De krant van Valentijn, Valentijn, Valentijn. De krant van Valentijn staat vol met leugens en chagrijn. Ze liegen, bedriegen, supporters zijn het zat. Dus Ajax, dus Ajax, eruit nu met die rat!”
 
Ook Ten Hag werd voor de wedstrijd door de NOS gevraagd naar de toon die De Telegraaf kiest. De glimlachende trainer was er duidelijk over: “Ze kunnen de groeten krijgen.”
 
Dapp’re Dest pakt zijn kans
Noussair Mazraoui was midweeks afwezig tegen Apoel Nicosia. Hij zat een schorsing uit en werd uitstekend vervangen door de 18-jarige Sergiño Dest. Is de één zijn dood de ander zijn brood? Dat is wellicht een te snelle conclusie, maar het spel van Dest beviel Erik ten Hag dusdanig goed dat hij de tiener een basisplek gaf tegen Sparta. De rechtsback deed het ook tegen Sparta naar behoren en werd na rust vervangen door Mazraoui.
 
Tombola met Ziyech, Promes en Neres
Quincy Promes maakte geen minuten tegen Apoel, maar tegen Sparta startte hij in de basis. Opvallend was dat het trio Hakim Ziyech, David Neres en Promes continu wisselde van positie. Dan stond Promes weer links, dan weer rechts en dan weer achter spits Dusan Tadic. En precies dat gold ook voor Neres en Ziyech.
 
Ajax knalt lekker door na rust
De twee treffers voor rust deden Ajax duidelijk goed, want na de pauze was er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Ajacieden. De score werd rap uitgebouwd via een rake pingel van Tadic (de VAR zag hands) en een rake volley van dichtbij door Ziyech, zijn tweede van de middag. Toch moest Onana de bal nog een keer uit het net rapen na snelle uitbraak van Sparta, eindigend in een treffer van Halil Dervisoglu.
 
Supporter Donny in het uitvak
In het uitvak zag een bijzondere supporter het allemaal gebeuren. Tussen de 650 zingende Ajacieden meldde zich de geblesseerde Donny van de Beek. Hij was de enige supporter die niet gefouilleerd hoefde te worden. Met een zonnebrilletje op de neus nam hij plaats tussen de fans die hem wekelijks toezingen. Dat was nu niet anders. Het ‘Donny nog een jaar’ klonk nooit eerder zó oorverdovend hard voor de middenvelder. Ook moest hij nog een liedje zingen. Dat ging hem goed af.
 
Plastic kasteeltuin goed besproeid
Het gebeurt nog wel eens dat een kunstgrasmat vooraf niet of amper besproeid wordt als Ajax op visite komt. Gelukkig zijn ze bij Sparta niet kinderachtig. Wij worden nooit vrienden van plastic gras, maar de ‘kasteeltuin’ van Sparta kreeg ruim én kort voor de aftrap een flinke plens water over zich heen. Minutenlang werd de kunstmat besproeid, ook in de rust. Hulde, maar nu graag nog écht gras. Dat hoort bij dé club van Rotterdam.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >