Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

ADO-uit zonder Ajaxsupporters: KNVB, lees even mee!

Een dag voor het belangrijke eerste groepsfaseduel in de Champions League worden wij onaangenaam verrast. Op 16 september, rond 18.00 uur, slingert zowel de gemeente als de club ADO Den Haag een persbericht de wereld in. Strekking: Ajaxsupporters zijn opnieuw niet welkom bij ADO Den Haag - Ajax.

17 september 2019 - 15:26
ADO-uitvakPS
Een steeds belachelijker gezicht: een leeg uitvak bij ADO - Ajax. © Pro Shots

De KNVB, Ajax en Supportersvereniging Ajax zijn niet over dit eenzijdige besluit geïnformeerd en dat is op zijn zachtst gezegd onbehoorlijk. We leggen uit waarom we dat vinden.

Tijdens het seizoen 2017/2018 is in samenspraak met de KNVB, AFC Ajax, ADO Den Haag, de supportersverenigingen van beide clubs, de politie en de adviseurs van beide gemeenten een plan van aanpak opgesteld. Nadat alle partijen wat veren hebben gelaten en een voor alle partijen goed compromis werd bereikt, is dit plan met vertrouwen op 18 juli 2018 ingediend bij de burgemeesters van Amsterdam en Den Haag.

Amsterdam wil wel, Den Haag niet
Een snelle positieve beslissing vanuit de Amsterdamse gemeente volgt, waar het helaas stil blijft rond burgemeester Paulien Krikke en de gemeente Den Haag. Zelfs een reactie dat men zich nog aan het beraden is, blijft uit. Totdat de avond vóór Benfica - Ajax (6 november 2018) op de website van de gemeente een persbericht wordt gepubliceerd.

Strekking: Ajacieden niet welkom, aldus het besluit van de burgemeester. Raar, want burgemeester Krikke wil graag met alle partijen in gesprek blijven. Dit gesprek moet nog altijd plaatsvinden. Saillant detail is dat de club Ajax, maar ook wij als SV Ajax alle besluiten via de media moeten vernemen.

Grondig onderzoek?
Burgemeester Krikke stelt in haar eigen persbericht dat het besluit is genomen op basis van grondig onderzoek. Dat wil SV Ajax graag zien, dus dienen wij een WOB (Wet openbaar bestuur)-verzoek in. Hieruit moet blijken welk grondig onderzoek ten grondslag ligt aan het besluit van mevrouw Krikke op 6 november 2018. Zoals te verwachten komt uit de stukken niet naar voren dat er grondig onderzoek is gedaan. Sterker nog: het grootste deel van de stukken is ‘gecensureerd’ en dus totaal onleesbaar gemaakt.

Bezwaar
De club AFC Ajax én de Supportersvereniging Ajax dienen vervolgens een bezwaar in tegen het besluit van de burgemeester. De ontvangstbevestiging komt 28 februari 2019 binnen en binnen tien weken zouden wij worden uitgenodigd voor een hoorzitting bij de gemeentelijke bezwarencommissie.

In de tussentijd organiseert AFCA Supportersclub op de wedstrijddag van ADO - Ajax (op 24 februari 2019) een demonstratie in Den Haag. Een demonstratie die uitstekend verloopt, helaas op een andere plek dan het aangemelde Malieveld, waar ADO-supporters zich wél misdragen. Daar kunnen de demonstrerende Ajaxsupporters niet veel aan doen.

Een hoorzitting
De uitnodiging voor de gemeentelijke hoorzitting blijft uit. Na een aantal telefoontjes en navraag blijkt dat de hoorzitting gepland is op 10 juli 2019. Maar liefst zes maanden na ons bezwaar, maar ruim op tijd voor ADO - Ajax op 6 oktober 2019. De hoorzitting wordt echter eenzijdig door de gemeente Den Haag afgelast en verplaatst naar afgelopen vrijdag, 13 september 2019.

De club Ajax en wij als supportersvereniging zijn vertegenwoordigd bij de hoorzitting. En logischerwijs een afvaardiging van de gemeente Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de drie partijen hun standpunten en argumenten verduidelijken aan drie onafhankelijke commissieleden, die het verweer en de pleitnota’s van alle partijen aanhoren.

Géén besluit

De advocaat van de gemeente Den Haag beweert ter zitting dat er géén besluit is genomen door de burgemeester (denk nog even aan haar persbericht van 6 november 2018), maar door de club ADO Den Haag. Dat deed de club op 18 december 2018 via een meldingsformulier, verplicht bij elke thuiswedstrijd en bedoeld voor de vergunningaanvraag. Dat is zo’n zes weken (!) na het persbericht van de burgemeester.

Den Haag heeft dus een burgemeester die vindt dat ze geen beslissing heeft genomen, terwijl ze dit in haar eigen persbericht wél als beslissing naar buiten brengt. Al met al maakt Krikke de materie onnodig ingewikkeld. Wij zijn van mening dat de gemeente Den Haag duidelijk in het persbericht stelt dat het wel degelijk een besluit was van haar eigen burgemeester.

Procesbelang
Ook geeft de advocaat van de gemeente tijdens de hoorzitting aan geen procesbelang te zien, aangezien de wedstrijd op 24 februari 2018 al is gespeeld. Met Ajax voeren wij als argumentatie aan dat het procesbelang wel degelijk aanwezig is, omdat Den Haag voor de zoveelste keer zonder enig overleg geen supporters toelaat van de uitspelende club. Wij hebben dus blijkbaar te maken met voorzetting van beleid, zonder dat wij als belanghebbenden daarin worden gekend. Hoeveel procesbelang wil je hebben?

Onbekende supporters

Overigens verkoopt ADO Den Haag inmiddels kaarten voor de wedstrijd op 6 oktober aanstaande, waarbij een verkoopregime geldt van vier-op-één. Met andere woorden: ADO heeft straks duizenden onbekende supporters in haar stadion. Over veiligheidsrisico’s gesproken. Ondertussen worden vier bussen met Amsterdamse supporters als te gevaarlijk bestempeld; hoe krom kun je redeneren? De gemeentelijke bezwarencommissie is onafhankelijk, dus vertrouwen wij erop dat zij op basis van de hoorzitting een oordeel geeft op basis van de feiten, net als wij dat doen.

Haagse troefkaart
De uitspraak van de hoorzitting volgt over zes tot acht weken. Dat is te kort dag voor de komende wedstrijd tussen ADO en Ajax in Den Haag, op 6 oktober. De gemeente Den Haag voelt naar aanleiding van de hoorzitting zeer waarschijnlijk nattigheid en heeft vervolgens haar troefkaart, in dit geval de club ADO Den Haag, ingezet. Resultaat is het maandag 16 september uitgebrachte persbericht van ADO Den Haag. De boodschap kennen we inmiddels: burgemeester Krikke heeft in onderling overleg met de club ADO besloten dat er geen uitsupporters welkom zijn op 6 oktober 2019. Opnieuw informeren ze AFC Ajax, de KNVB of de supportersvereniging niet.

KNVB aan zet
Volgens de KNVB-reglementen mag een club niet zelf bepalen of er wel of geen supporters van de tegenpartij aanwezig kunnen zijn. Wij verwachten dan ook dat de KNVB hier hard tegen op gaat treden. Daarnaast is het voor ons onbegrijpelijk dat je géén Ajacieden kunt ontvangen, maar tijdens de Europese wedstrijden van AZ - ook in Den Haag - een veelvoud aan supporters ontvangt. Politie-inzet is dus ook niet het probleem, zoals uit dit voorbeeld blijkt.

Angst regeert
De angst regeert in het stadion van Den Haag en in het stadhuis. Zelfs in het Albert Heijn-voetbalplaatjesboek wordt gesteld dat het stadion het veiligste stadion van Nederland is. Maar zolang men niet in staat is over de door hunzelf opgebouwde muur heen te kijken, blijven dergelijke beslissingen genomen worden. En worden Ajaxsupporters niet toegelaten in het veiligste stadion van ons land.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >