Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: biedt metamorfose tijdens Ajax - Apoel wel of geen houvast?

Als je de eerste keer niet tevreden bent, moet je zorgen dat het de tweede keer beter gaat. En beter ging het in de return tegen Apoel Nicosia. Veel beter! Ajax zegevierde dit keer vrij bescheiden met 2-0 en komt ook dit seizoen uit in de groepsfase van de Champions League!

29 augustus 2019 - 17:26
passmapsapoelthuiscar

Je komt vandaag geen Ajaxsupporter tegen die er de pest in heeft. We kunnen terugkijken op een heel behoorlijk optreden van de ploeg en na het winnen van de Johan Cruijffschaal is opnieuw een missie geslaagd: Ajax nestelt zich weer tussen de Europese elite.

Wanneer is iets voldoende of gewoon goed genoeg? Dat is een leuke vraag, zeker als je ziet dat De Telegraaf nog altijd over geslepen messen beschikt. Erik ten Hag kan het niet snel goed doen en al zegt de trainer dat hij niet zoekende is, er wordt nog druk geboetseerd om tot de ideale elf te komen.

Op basis van input van @11tegen11 gaan we na of dit Ajax een beetje aan het ideaalplaatje voldoet!

xG-plot en pitch plot
Wow! Als je bedenkt dat de restverdediging tot dusver het grote zorgenkindje was en automatismen nog niet bepaald zijn ingeslepen, ontwaar je echt een prachtig xG-plot. We weten dat Ajax goed kan aanvallen, maar het verdedigde woensdag ook subliem. Er werd de tegenstander slechts 0,04 Expected Goal gegund. Dat is echt niks!

We hebben het hier niet over een Europees potjes tegen de nummer negen van Noorwegen. Nee, het betrof en krachtmeting met de Cypriotische kampioen die eigenlijk door niemand met groot gemak wordt opzij wordt geschoven. Wie weet wat Apoel verderop dit seizoen voor elkaar krijgt in de Europa League.

Ajax mag opnieuw Europese topploegen uitdagen en dat is op basis van de wedstrijd van woensdag dubbel en dwars verdiend. De Ajacieden waren heer en meester, al was het even zoeken naar de ideale manier om Apoel klem te zetten. De eerste kansen dienden zich dan ook niet aan in het eerste kwartier, maar pas later.

Een mooie kans was aan Dusan Tadic niet besteed, maar vlak voor rust kopte Edson Álvarez raak en daarmee was de wedstrijd opengebroken. Apoel moest nu komen daar stond het weggeven van veel ruimte tussen de linies tegenover. Wat als de treffer van Klaas Jan Huntelaar wel was goedgekeurd? Grote kans dat de score dan nog veel verder was opgevoerd.

Het bleef nu tot nog enigszins spannend, afgaande op het scorebord althans.

Passmaps
De passmap van Ajax is er echt eentje om in te lijsten! Het ziet er echt fantastisch uit, dit is precies wat je wilt. Ten Hag was een blije en tevreden trainer. En heus niet alleen omdat de uitslag uitviel in het voordeel van Ajax. Nee, hier zijn misschien wel wat piketpaaltjes geslagen voor het vervolg van het seizoen.

Laat de distributie van het balbezit eens goed op je inwerken! Ja, natuurlijk moest er achterin wat heen en weer worden getikt. Maar zolang dit een hoger doelt dient, is dat prima. Kijk eens hoe de centraal gepositioneerde Daley Blind vanuit de defensie zeker drie spelers (Tagliafico, Martínez en Ziyech) regelmatig voorwaarts wist te bereiken.

En het stopte niet hè, bij Ziyech. Nee, dit keer bepaalde hij het ritme van de wedstrijd vanuit zijn rol als nummer tien. Ziyech metselde constant aanvallen, verlegde het spel indien nodig en ontfermde zich over de spelhervattingen, die deze avond een stuk gevaarlijker waren dan eerder dit seizoen.

Verloor Ajax een keertje de bal? Dan werd er doorgejaagd. Tagliafico stond al in de eerste minuut te verdedigen op een plek waar je normaal de linksvoor terugvindt en op rechts bestreek Dest de complete flank alsof er twee vleugelverdedigers stonden opgesteld en speelde zijn beste wedstrijd tot nu toe.

Er zat weer cement tussen de voegen bij Ajax, niet in de laatste plaats door het terughalen van Blind naar de verdediging. Net als vorig seizoen! Ook toen zorgde Blind ervoor dat de verdediging goed stond. Hij werd toen vergezeld door Matthijs de Ligt, anno nu door Joël Veltman. Maar laten we niet vergeten dat Blind ook Álvarez en Martínez aanstuurt en neerzet. Zien we Ajax dit seizoen vaker met twee controleurs spelen? Dit smaakte naar meer, dit mag verder uitgewerkt worden.

Want is de puzzel nu gelegd? Nee, dat ga je ons echt niet horen beweren. En dat is ook helemaal niet erg. Ten Hag verkrijgt telkens weer een beetje meer inzicht over de ideale invulling van zijn elftal. Een en ander gebeurde dit keer ook noodgedwongen, wegens de zeldzame afwezigheid van Donny van de Beek. Gelukkig is de geblesseerde Van de Beek in balbezit niet zo'n belangrijke factor. Hij is de loper, niet de passer. En als Ajax nu ergens behoefte aan had, was het een passer.

Die passing werd dit keer grotendeels verzorgd door Hakim Ziyech, van wie stiekem ook wel erg veel afhing. Dat is een verbeterpunt voor Ajax. Niet altijd alles kan maar van Ziyech komen. Een tegenstander kan zich hierop instellen en de spelmaker onschadelijk maken. Als het Ajax lukt om van achteruit een extra elementje van verrassing toe te voegen – zoals Frenkie de Jong in extreme mate deed – dan wordt het voor Ziyech gemakkelijker om het verschil te maken.

Dit was voor Álvarez en Martínez pas de eerste keer dat ze als duo opereerden op het middenveld. De eerste poging is nooit de beste, dus dat kan alleen nog maar beter gaan. En de scherpe randjes moeten er nog af, want het vinden van een middenweg was voor de controleurs soms moeilijk. Moet je de aanval ondersteunen of bijspringen in de verdediging? Soms zit het er net tussenin.

Het is te simpel gezegd dat Ten Hag zijn gouden ei heeft gelegd. Een andere wedstrijd vraagt om een andere oplossing. Het krachtsverschil met het vleugellamme Apoel was daarvoor ook te groot. Maar doe gewoon niet alsof Ten Hag geen idee heeft van waar hij mee bezig is. Natuurlijk is Ajax zoekende in augustus, wanneer is dat nu niet het geval?

De Champions League is alvast bereikt en de start in de eredivisie kan (lees: moet) zondag een mooi vervolg krijgen op Het Kasteel. Is het in de tussentijd zo erg dat een trainer het geheim van zijn ideale elf nog niet heeft vrijgespeeld? Nee joh, ben je gek. Ook in dit Ajax zit gewoon weer potentie. Er zijn volop mogelijkheden. Spelers en elftal gaan groeien. De eerste schetsen zijn gezet, nu is het aan Ten Hag om de rest in te kleuren.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1167086049249636353

Zone 14 en halfspaces
Kun je je herinneren hoe deze afbeeldingen eruitzagen op basis van Apoel-uit? Het gebied tussen de doelpalen en het strafschopgebied zag eruit als een blinde vlek. Er gebeurde gewoon niets, Ajax was er niet. Het elftal was afwezig op de plekken waar je normaal gesproken het meeste gevaar sticht en dat waren we niet gewend. Gelukkig trad er direct na het slechtste Europese duel onder Ten Hag flinke verbetering op.

Het was geen toeval dat Apoel kraakte, ook al was er een dood spelmoment voor nodig, het was vooral een kwestie van tijd. We hebben ons een week lang overdreven veel zorgen gemaakt, om vanaf het binnentreden van de Johan Cruijff Arena het gevoel te krijgen: dit komt wel in orde.

Het lukte een beter georganiseerd Ajax – zie uitleg onder passmaps – om de gevaarlijke delen van het veld veel beter te benutten. En nee, dat wil niet zeggen dat alles nu al top was. Ajax was geen flitsende aanvalsmachine, maar het speelde wel heel behoorlijk. We zien lijntjes van buiten naar binnen en in de diepte, precies zoals we graag willen.

Dit was geen paniekerige gok, dit was gewoon hoopvol. Het is immers nog steeds zomer!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >