Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier zaken die ons opvielen tijden Paok Saloniki - Ajax

Een blik op de uitgangspositie van Ajax na het heenduel in Thessaloniki leert dat er sprake is van een meevallertje. Het goede nieuws is dat er twee uitgoals zijn gemaakt, maar daar staan ook twee treffers van Paok Saloniki (2-2) en een twijfelachtig optreden tegenover. En toch kan 0-0 in de Johan Cruijff Arena al voldoende zijn om door te stoten.

06 augustus 2019 - 20:53
dingenpaoajacar
Tadic moet begin dit seizoen zijn draai nog zien te vinden. © Pro Shots

Vroege voorsprong wordt niet uitgebuit
Hoe maak je het jezelf moeilijk? Het antwoord op die vraag gaf Ajax tijdens het tweede deel van de eerste helft in het Toumbastadion. De ploeg van Erik ten Hag was zo'n 75 procent van de tijd aan de bal, maar toen Paok na de ietwat gelukkige 0-1 eenmaal wakker schrok, kantelde het spelbeeld. De Grieken wisten het verdedigende blok van Ajax te ontregelen. Het leek in balbezit alsof Ajax in een doodlopende straat voetbalde en ieder balverlies was de opmaat voor een gevaarlijke uitbraak van de Grieken. Ajax mocht van geluk spreken dat het vlak voor rust geen derde tegentreffer incasseerde.

Ajax kan niet doorgaan waar het was 'gebleven'
Het lijkt alsof er niet zo veel is veranderd bij Ajax, maar schijnt bedriegt. Het duo centraal achterin als verdedigend blok op het middenveld wordt ingevuld door andere spelers. Er ontbreken vastigheden en afspraken worden nog niet altijd evengoed nagekomen. Het is dan extra vervelend om te zien dat Noussair Mazraoui een fout begaat in aanloop naar de 1-1. Het moet voor Mazraoui duidelijker zijn wat er van hem wordt verwacht dan voor Razvan Marin, maar 'Nous' liet zich uit positie lokken, waarna Paok in overtal doordrukte en over de rechtervleugel van Ajax met succes een aanval lanceerde.

Het zijn weeffouten die snel hersteld moeten worden, maar de schade was natuurlijk al geleden. Het is ergens logisch dat Ajax moet toegeven nu het succesvolle elftal van vorig seizoen langzaam maar zeker wordt ontmanteld, maar je hoopt dat zoiets toch meer vanzelf gaat met slimme mannen als Daley Blind en Mazraoui die vanuit de middelste linie het ritme van het spel dienen te bepalen.

Keuze Ten Hag voor Dolberg al voor aftrap bekritiseerd
Er ging best een logische uitleg van Ten Hag schuil achter zijn keuze om toch vast te houden aan Kasper Dolberg in de spits, maar daar hadden veel Ajacieden geen boodschap aan. De vaak nogal onzichtbare Dolberg moet het duidelijk ontgelden bij de achterban, die liever Dusan Tadic of Klaas Jan Huntelaar voorin ziet spelen. De wens van een invalbeurt voor Huntelaar kwam snel uit, alleen precies om de verkeerde reden.

Dolberg haakte na een stevig duel toch weer af met een blessure en ook al kun je spreken over pech, de spits is sinds de aanstelling van Ten Hag nooit eens langere tijd fit en dat begint toch wel een serieus probleem te worden. Zeker als je bedenkt dat de trainer alweer langer dan anderhalf jaar voor de selectie staat. De kritiek op Dolberg, maar ook aan het adres van Ten Hag, wordt er na vanavond ongetwijfeld niet minder op. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard...

Ajax kan niet terugvallen op individuele klasse
Het is ergens allemaal hartstikke logisch, maar bijzonder jammer is het wel. Als je zo zoekende bent als Ajax naar de ideale samenstelling is het fijn als je kunt terugvallen op de individuele klasse die het elftal nog altijd herbergt. Ziyech is het toveren heus niet verleerd, maar de vakantie heeft er wel ingehakt bij de spelmaker. Hij heeft de bal eventjes niet aan een touwtje, zet niet zomaar mannetjes op het verkeerde been. En als je dan alleen maar tussen de palen hoeft te mikken om de stand weer in evenwicht te brengen, blijkt ook dat te mislukken.

Misschien zijn we er bij Ziyech getuige van wat er gebeurt als een voetbalkalender te vol is: WK 2018 in Rusland, amper vakantie en snel terug naar Ajax voor een prachtig seizoen, maar alsof dat nog niet genoeg was, volgde er ook nog het toernooi om de Afrika Cup. Des te vervelender is het dat de klasse van Dusan Tadic – die wel serieus vakantie kon vieren – nog achter het spreekwoordelijke slot en grendel zit.

Let wel: we blijven uiteraard groot fan en hopen van harte dat onze beweringen volgende week keihard door de heren wordt afgestraft hè! Toen Paok moe werd, begon het er al meer op te lijken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >