Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

VAR gaf Higler advies om treffer Blind tegen PSV af te keuren

We hadden dit nieuwtje liever dinsdag al gebracht, maar bij gebrek aan een filmpje kunnen we het donderdag pas delen. Wat blijkt? De VAR heeft Dennis Higler geadviseerd om de 2-0 van Daley Blind tegen PSV af te keuren. Higler zag hier echter geen aanleiding toe.

01 augustus 2019 - 20:01
vartadiccar
Niet alleen de actie van Tadic werd gecheckt... © Pro Shots

De 2-0 van Blind tijdens de strijd om de Johan Cruijffschaal zorgde om meerdere redenen voor wat ophef. Maakte Dusan Tadic even eerder een slaande beweging naar achteren, in het gezicht van Olivier Boscagli, of liep de verdediger tegen de arm van de Ajacied aan? Je kon er je twijfels bij hebben en die had de VAR inderdaad bij de reguliere goalcheck.

“De VAR vond het voor honderd procent een overtreding van Tadic,” deelde Dick van Egmond bij een kennissessie over de VAR met onder meer Ajax Life. “Er werd alleen niet duidelijk genoeg een overtreding begaan om in te grijpen. Dan moet je het laten gaan. Het was geen verwijtbare fout van de scheidsrechter. Dan moet je ook niet ingrijpen via de videoscheids.”

“Als Higler de treffer zelf had afgekeurd, was het ook goed geweest. Er was immers sprake van een discutabele situatie waarbij twee spelers elkaar raken. Zulke situaties blijven een kwestie van interpretatie, het blijft discutabel. Vroeger stond discutabel synoniem voor fout, nu voor acceptabel.”

We wisten stiekem al dat de VAR het een overtreding en dus ongeldige treffer vond, want Higler werd tijdens Ajax - PSV naar de kant geroepen om de beelden te bekijken. Die beelden gaven de scheidsrechter echter het gevoel dat hij de situatie goed had ingeschat. “Ik vind het niets,” zo gaf Higler direct al aan en dit bleef ook zijn standpunt na het zien van de beelden.

Overigens was er rond de 2-0 van Blind nog veel meer aan de hand. PSV-trainer Mark van Bommel kon langs de lijn alles prima bekijken en deed zijn beklag omdat de bal niet zou hebben stilgelegen. En moet het spel niet worden onderbroken als er sprake is van een hoofdblessure?

“Nee,” zo stelt scheidsrechtsbaas Van Egmond. “Als er iemand gewond raakt aan het hoofd, moet er direct worden gefloten. Maar spelers proberen hier in sommige gevallen misbruik van te maken en er was geen sprake van een overtreding en daarom was er geen reden om de speler in bescherming te nemen. Het was niet zo ernstig en scheidsrechters hebben dat in de gaten. Al betekent dit niet dat er voortaan risico's worden genomen als iemand aan het hoofd wordt geraakt.”

Overigens kon de videoscheids op basis van de beelden constateren dat de bal inderdaad stillag toen Daley Blind de vrije trap nam. Van Bommel zat ondanks zijn perfecte uitzicht dus mis. En ook was er geen sprake van hands van Donny van de Beek bij zijn aanname in de rebound.

Er is dus nog veel meer gecheckt dan alleen het moment Tadic/Boscagli.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >