Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wil dat Ajax minder snel schakelt naar de eindfase

Alles moet deze zomer snel, snel, snel en vlug, vlug, vlug bij Ajax, maar van zijn elftal vraagt Erik ten Hag iets meer geduld. Anders wordt het veld te lang en de verdediging te kwetsbaar na verlies van de bal. Dit zijn volgens de trainer twee belangrijke lessen van het uitduel met Paok Saloniki.

07 augustus 2019 - 10:07
hagpaokanacar
Ten Hag moet nog altijd voorzichtig zijn met de late instromers. © Pro Shots

Een resultaat van 2-2 tegen de ongeslagen kampioen van Griekenland is niet direct slecht. Nee, als je thuis 0-0 mag spelen en daarmee een ronde verder bent, sta je aan de goede kant van de score. Je hoopt na vorig seizoen en de aanwezigheid van nu nog veel bekende gezichten echter op iets meer.

“We hebben met 2-2 een goed resultaat neergezet, maar dat het beter moet, is ook duidelijk,” stelt Ten Hag in zijn analyse van Paok-uit. “We begonnen uitstekend door al in de eerste fase goed druk te zetten en dit resulteerde in veel balbezit en goede aanvallen. Het leverde zelfs een doelpunt op.”

Gek genoeg liep Ajax na dat doelpunt niet over zijn tegenstander heen, maar wisten de Grieken zich op te richten en riepen de Ajacieden problemen over zichzelf af. “De gelijkmaker viel eigenlijk uit het niets, precies in een fase waarin ik bezig was om een wissel voor te bereiden omdat Kasper Dolberg aangeslagen was.”

“We gaan in die fase uit positie lopen en komen onze afspraken, gemaakt in het wedstrijdplan, niet meer na. Dat is oké als een tegenstander iets verandert, maar dat was niet het geval. We raakten de grip kwijt en de tegenstander groeide in de wedstrijd. Het werd zelfs 2-1. Dat hebben we rechtgezet, want na rust was het weer Ajax met volledige controle en balbezit.”

Ondanks die volledige controle en het vele balbezit lukte het Ajax niet de Grieken, die duidelijk de minderen waren op het conditionele vlak, weer op hun rug te gooien. “We schakelden soms te snel naar de eindfase, waardoor het veld te lang werd en we niet de tijd hadden om onze restverdediging goed te organiseren,” aldus Ten Hag. “Maar we hebben na Vitesse-uit (ook 2-2) opnieuw een achterstand omgebogen en dat zegt iets over de ploeg: goede veerkracht.”

Het hielp Ajax in de laatste twintig minuten ook niet mee dat het voorzichtig moest omspringen met late 'instromers' Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech, terwijl ook Lisandro Martinez niet helemaal fris meer was. De trainer stond op het punt om zijn verdediger te wisselen, maar dat bleek toch niet nodig. Met de blessure van Dolberg erbij leverde Ajax dus toch wel wat fysieke kracht in.

Dat zijn zorgen voor later, zoals er door Ten Hag ook een opdracht wordt geformuleerd richting de return van volgende week in de Johan Cruijff Arena. “We moeten volgende week weer een stapje vooruit doen en betere posities innemen in de pressing en opbouw, plus geduldig zijn in de eindfase. Je ziet in de beginfase van het seizoen vaak wisselende fases en daar moeten we lering uit trekken. Er is verbetering nodig om Paok van ons af te houden.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >