Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt niet dat er 'on-Ajax' wordt gevoetbald

We weten dat Ajax een klein jasje heeft uitgedaan. We weten dat het vroeg of laat een keertje zwaar ging worden voor Ajax. En we weten ook dat deze ploeg niet zomaar eventjes verder gaat waar het was gebleven. Er moet gebouwd worden. Desondanks schrokken we een beetje van Apoel-uit (0-0).

21 augustus 2019 - 08:27
hagapoelcar
Dingen gaan bij Ajax vaak na rust beter. Of anders. Dat lukte nu niet. © Pro Shots

Een gelijkspel in een Europese heenwedstrijd is op zich geen slecht resultaat, maar als Andre Onana net zo slordig was geweest als sommige teamgenoten, was de uitgangspositie van Ajax vast nog een stuk slechter geweest. Dat zagen we in aanloop naar het treffen met Apoel Nicosia niet aankomen...

“Of deze wedstrijd 'on-Ajax' was? Ik denk dat we juist wel Ajaxspel hebben gezien. We maakten soms verkeerde keuzes en voetbalden in fases te ongeduldig, maar dat is volkomen logisch in deze fase van het seizoen. Een tegenstander die zo gesloten staat, moet je uit elkaar spelen en dat gaat om details,” aldus Erik ten Hag tijdens zijn analyse.

“Dat zijn details waar we aan moeten sleutelen,” vervolgt de trainer. Maar Ten Hag moet toch ook hebben gezien dat een belangrijk detail – of misschien zelfs een voorwaarde voor succes – echt ondermaats was en dat was wel on-Ajax: de slechte passing.

Het verspelen van ballen gebeurde niet eens onder druk van Apoel. Nee, de simpelste ballen werden soms ingeleverd. “Ik heb niet voor niks gewisseld, in de hoop balvaster te worden en beter te staan met onze restverdediging, maar het zijn zaken die allemaal met elkaar samenhangen. Het is niet alleen het middenveld, het gaat om de totale teamprestatie.”

Ten Hag nam daarmee minimaal twee spelers in bescherming: Razvan Marin en Noussair Mazraoui. Die twee hadden het, los van elkaar, behoorlijk moeilijk in hun controlerende rol en moesten veel vaker omdraaien om iets te herstellen dan dat er naar voren bijgesloten kon worden om de aanvallers te ondersteunen.

“We liepen te snel uit positie en verloren te snel de bal, waardoor we Apoel sterker maakten,” vond de trainer. “Als je dan met tien man komt te staan, moet je een resultaat halen. Dat hebben we wel gedaan. We weten dat het volgende week beter moet en dat gaat gebeuren. We kunnen de komende dagen voor het eerst gericht trainen met deze groep en daar gaan we gebruik van maken.”

Ondanks het vele balverlies en ondanks alle slordigheden wilde Ten Hag er graag nog op wijzen dat Ajax ook kansen creëerde. Soms zelfs grote kansen. Die kansen zagen we vooral in de eerste fase van de wedstrijd, toen Apoel nog erg zoekende was. Toen de thuisploeg beter stond, werd Ajax minder.

“We hebben vijf of zes goede kansen gehad en dat is veel, want zo veel kansen krijg je vaak niet in een Europese wedstrijd. Het gaat er uiteindelijk om dat je geduld moet betrachten, maar wij werden onrustig en verloren te vaak en te snel de bal, waarbij we ook nog eens uit positie gingen lopen. Dit is niet de eis die wij erop leggen. Wij verwachten meer.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >