Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB verwacht flinke discussies over strafschoppen wegens hands

De KNVB verwacht in de eerste speelronden van de eredivisie flink wat discussies rond penalty's wegens hands. Zoals je wellicht weet, gelden er sinds 1 juni nieuwe regels waardoor de bal sneller op de stip moet. Ook als een verdediger in feite een handsbal niet kan voorkomen.

01 augustus 2019 - 22:06
penaltyknvbcar
Er kunnen de komende tijd best gekke dingen gebeuren... © Pro Shots

Kun je je nog de strafschop herinneren die het Nederlands vrouwenelftal kreeg tijdens het duel in de achtste finales tegen Japan? De Japanse verdedigster kon er maar heel weinig aan doen dat de bal tegen haar arm werd geschoten en toch werd er gefloten voor een penalty.

“Als een arm omhoog gaat of wordt uitgestoken, is in bijna alle gevallen sprake van strafbaar hands. Zo is het opgenomen in de regels. Als de bal tegen een arm komt die strak langs het lichaam wordt gehouden of gebruikt als steunarm bij een sliding, wordt het echter niet opgevat als hands,” zo verduidelijkte Dick van Egmond.

De scheidsrechterbaas van de KNVB reageerde bij een kennissessie over de VAR op vragen van Ajax Life. Het kan nog gekker. Er wordt vanaf dit seizoen in de Premier League gebruik gemaakt van de VAR, maar ze worden al zo gek van enkele nieuwe regels dat er is gezegd: we bekijken het niet zo nauw, we gaan er soepeler mee om. Zoiets kun je niet zeggen, maar er zal in de uitvoering door de FA inderdaad een beetje worden gesmokkeld.

De KNVB verwacht dat ook in de eredivisie de nodige ophef ontstaat door handsballen. “Als zo'n situatie als tijdens Nederland - Japan zich bij ons voordoet, hebben we een duidelijke voorkeur voor geen strafschop. Maar een scheidsrechter staat in een bepaalde hoek en heeft een bepaalde beleving. Dat instinct halen we er niet uit, de fout ook niet, dat is onmogelijk. We kunnen wel net doen alsof we alle problemen oplossen, maar dat gaat niet gebeuren.”

De oplettende lezer heeft het al gespot: het is in de eredivisie voortaan dus niet zo dat iedere vorm van hands een penalty oplevert, zoals in het hockey gebeurt als een bal tegen de voet komt. Dit geldt wel als er sprake is van hands door de aanvallende partij, waarna uit de spelsituatie een doelpunt volgt. Die treffer wordt voortaan standaard afgekeurd, per ongeluk hands of niet...

De KNVB wacht nog op instructies vanuit de Fifa voor keepers die voortaan echt met één been op de doellijn moeten blijven. Het WK vrouwenvoetbal bracht complicaties aan het licht. Ook krijgen scheidsrechters de opdracht om meer blessuretijd bij te trekken na VAR-momenten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >