Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dest verwart directe tegenstander: 'Huh, je speelt steeds als nummer tien?'

Het is een fantastische zomer voor Sergiño Dest. Juist tijdens een periode waarin wordt betwijfeld of talenten van Ajax nog wel een kans krijgen, bewijst hij dat eigen jeugd altijd een eeuwig komt bovendrijven bij Ajax. Dest mocht starten tegen VVV-Venlo (1-4) en speelde een zeer puike eerste helft.

18 augustus 2019 - 19:53
destvvvcar
Als Dest speelt, doet hij dat altijd met een aanstekelijk enthousiasme. © Pro Shots

Dest is van origine een rechtsback, maar we zagen hem tijdens de eerste wedstrijden van seizoen 2019/2020 vooral als linksachter in actie komen. De verdediger, die ook een Amerikaans paspoort heeft, had in Venlo wel een heel bijzondere taak voor een rechtsback.

Erik ten Hag had Dest de opdracht gegeven om 'hoog' te staan. Heel hoog zelfs! Dest meldde zich centraal op het middenveld, waardoor hij in de diepte aanspeelbaar was. Tegelijkertijd week Hakim Ziyech uit naar de zijkant, waardoor VVV een antwoord moest verzinnen op de aanvalslust van Ajax.

Het antwoord op deze variant van Ajax werd niet gevonden. Sterker nog, de directe tegenstander van Dest snapte er maar weinig van. “'Huh, je staat de hele tijd op nummer tien?' Dat is wat mijn tegenstander, de linksbuiten van VVV, tijdens de eerste helft op een gegeven moment aan mij vroeg. Iedere keer als ik naar voren ging, moest hij mee terug. Het was leuk om de tegenstander op die manier te irriteren,” verklapte Dest tegenover Ajax Life.

Ten Hag vond het tijdens het persmoment mooi om die uitspraak van de VVV'er te horen. “Het is heel goed dat de linksbuiten er niets van snapte. Het was namelijk ook precies onze bedoeling om de tegenstander te verrassen op het middenveld,” aldus de trainer tegenover Ajax Life.

“Als je goed kijkt naar onze wedstrijden, dan doen onze backs dat wel vaker. Ze verschijnen op het middenveld of we zien ze zelfs nog hoger om offensief ook een rol te spelen,” reageerde de trainer ietwat schoolmeester-achtig op onze vervolgvraag. Maar zijn uitleg klopte wel, kijk maar naar de rol van linksback Nico Tagliafico bij twee van de vier doelpunten.

“Ik kreeg ook nog een mooie kans om te scoren. Die kans ontstond ook doordat ik besloot diep te gaan. Ik stond bewust zo hoog op het middenveld, samen met Hakim. Hij ging wat breder staan en op die manier kwam er ruimte aan de buitenkant, zodat we crosses konden geven. VVV wilde juist compact staan, maar dat lukte niet altijd,” vervolgde Dest zijn beurt.

De enthousiaste verdediger is blij met iedere kans die hij krijgt, want het is niet gemakkelijk om een plekje te veroveren in een selectie waarmee Ajax wil aanhaken bij de Europese top. “Het verschil is groot als je er net bij komt, maar ik heb deze zomer keihard gewerkt en ben blij met deze kans. Ik ga er vol voor en wil de trainer niet laten vallen.”

Dest wierp tenslotte een blik op de telefoon van de verslaggever om een mooi rapportje over zijn eerste helft te lezen: geen Ajacied zette zoveel sprints (11) in als Dest, terwijl ook al zijn passes (22 stuks) aankwamen bij een medespeler. “Zo, dat zijn zeker mooie cijfers. Ik vond het ook wel goed gaan, ik was lekker rustig aan de bal. Maar zo goed? Deze cijfers had ik niet verwacht. Ik weet eigenlijk niet of ik die honderdprocentscore in de tweede helft heb behouden, haha.”

We hebben dat even gecheckt voor Dest, maar helaas: zijn percentage aangekomen passes zakte iets weg in de tweede helft, naar gemiddeld nog altijd 91 procent!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >