Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voortaan mogelijk startbewijs voor kwartfinalisten Champions League

Het lijkt er stiekem een beetje op dat Ajax met zijn heerlijke Europese avontuur een heleboel ogen heeft geopend. Zowel binnen als buiten de lijnen. Wie niet sterk is, moet slim zijn. En ook wie niet altijd even sterk is, verdient een beloning. De Uefa laat een proefballonnetje op voor het kwalificatietraject.

04 juli 2019 - 14:18
kwartfinaleticketscar
De lange termijn staat nu nog los van de kwartfinales. © Pro Shots

Er worden constant proefballonnetjes opgelaten over de toekomst van de Champions League en dan vooral wat de deelnemers betreft. Moet het aantal van 32 deelnemende clubs gehandhaafd blijven en zo ja, via een open of gesloten systeem? En hoe moet het dan met de kleinere clubs?

Ajax stootte als 'kleintje' door tot de halve finales van de Champions League en wist de hegemonie te doorbreken. Alsof zoiets al te timen valt, had de timing wellicht niet beter kunnen zijn. Er wordt dus druk gediscussieerd over de toekomst van het kampioenenbal en de casus Ajax is een boeiende.

Zo daalt in de voetbalwereld langzaam het besef in dat het nogal vreemd is dat de Ajacieden zich komende zomer eerst maar eens opnieuw moeten zien te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Dit ondanks het bereiken van de laatste vier en ondanks het veroveren van de landstitel.

We hebben er nu nul komma niks aan, maar de Uefa lijkt zich bewust van het probleem en komt met een mogelijke oplossing: de kwartfinalisten belonen met een startbewijs voor de volgende editie van het toernooi. Iets soortgelijks zien we bij het WK darts en het deelnemersveld van de Premier League.

“We moeten ploegen als Ajax beschermen, net als in het verleden AS Monaco en Leicester City meer bescherming hadden verdiend,” aldus Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin tegenover The Times. “Ajax speelde laatst nog in de halve finales, maar moet nu misschien belangrijke spelers verkopen omdat het niet weet of het volgend seizoen wel actief is in de Champions League.”

“Maar ik denk ook weer niet dat we te veel clubs moeten beschermen, want dan wordt het toernooi te gesloten. Betere bescherming voor sommige clubs, dat is wat ik graag zie. Een van de ideeën is om clubs die goed presteren en een bepaalde fase van het toernooi, bijvoorbeeld de kwartfinales, bereiken hiervoor te belonen.”

Zoals gezegd is dit voorstel nu nog niet meer dan een proefballonnetje. En voor Ajax is het al te laat, want het moet twee voorrondes zien te overleven voordat het opnieuw van de partij is in de groepsfase van de Champions League. Clubs, competities en Uefa komen 11 september bij elkaar. Het voorstel van Ceferin staat dan op de agenda.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >