Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier dingen die ons afvielen bij afsluitende oefenpot Ajax - Panathinaikos

De generale repetitie van Ajax voor seizoen 2019/2020 is ietwat teleurstellend verlopen. De ploeg van Erik ten Hag ging in het Olympisch Stadion met 1-2 onderuit tegen Panathinaikos. De Grieken maakte prima gebruik van slordige momenten bij de defensie, terwijl de voorlopige basisploeg aanvallend geen harde vuist kon maken.

22 juli 2019 - 20:55
verslagajapancar
Bij gebrek aan Tagliafico is het leuk om Dest in actie te zien. © Pro Shots

Blind draagt de aanvoerdersband
Het leek een uitgemaakte zaak dat Dusan Tadic de nieuwe aanvoerder zou worden, maar wat schetste onze verbazing? Niet de Serviër, maar Daley Blind had de band om zijn arm tijdens de oefenwedstrijd tegen Panathinaikos. Het is niet nieuw voor Blind om de boel van achteruit aan te sturen, maar captain? Dat vindt hij iets te veel van het goede, afgaande op zijn eigen woorden.

De achterhoede kan overigens nog wel wat tips en aanwijzingen van Blind gebruiken, want de twee tegentreffers die Panathinaikos produceerde, kwamen toch echt voort uit slordig positioneren. Ajax oogt nog niet zo gehaaid, terwijl het plan is om de lat hoger te leggen. Op basis van een verloren oefenpotje is dit niet direct iets om te wanhopen, hoor. Laten we het erop houden dat het goed is om te weten waar je aan moet werken. Ajax verloor vorig jaar rond deze tijd vrij kansloos met 1-3 van Anderlecht, terwijl beide clubs daarna een seizoen van uitersten van elkaar zouden beleven.

Heeft Eiting streepje voor op Schöne?
Er hoeven echt niet meteen tot het einde van het seizoen keuzes gemaakt te worden, maar het lijkt erop dat Carel Eiting – mits fit – afstevent op een basisplek. Eiting vormde ook tegen de Grieken samen met Razvan Marin het verdedigende blok op het middenveld. Dit terwijl Lasse Schöne in actie kwam met de B-keus op een trapveldje in Epe. Verschil moet er zijn, zullen we maar zeggen.

Eiting begon ook het vorige seizoen als basisspeler, maar die trend zette toen niet door. Ook nu moet je Schöne niet uitvlakken, al is het maar omdat je dat nooit met doen. En ook omdat er, zo lijkt het, nog wel wat gesleuteld moet worden. Ajax zoekt nog naar de typische schakelspeler die het spel kan verleggen van verdediging zeg maar naar aanval. Iemand als Frenkie de Jong...

Dest staat opnieuw in de schijnwerpers
Het moet gek lopen als Sergino Dest de positie van linksback niet invult tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal. Dit heeft veel te maken met de vakantie van Nico Tagliafico en fysiek ongemak bij Lisandro Martinez, maar ook met de prestaties van Dest zelf. De linksback doet het hartstikke leuk en zijn optreden tijdens de ontmoeting met Panathinakos vormde hierop geen uitzondering.

De aanloop naar de gelijkmaker was hiervan het meest exemplarische voorbeeld. Dest ging tot op de achterlijn door met zijn pogingen om de bal te veroveren en uiteindelijk lukte precies waar hij op uit was. Om het nog mooier te maken. De pass die Dest daarna gaf, werd gepromoveerd tot assist.

Van de Beek verreweg de beste bij Ajax
Donny van de Beek werd toegezongen in het Olympisch Stadion en dat gebeurde niet zomaar. De gelijkmaker van zijn voet was best fraai, maar de middenvelder viel eigenlijk constant op. Het leek wel alsof hij een versnelling hoger speelde dan de andere 21 mannen op het veld. En het leek niet alleen zo, het was waarschijnlijk ook zo. Anders begint niet het hele stadion te klappen na weer een actie of te zingen naar een doelpunt.

Nee, Donny viel op. Donny viel op zoals hij normaal gesproken niet zo snel doet. Dan is het ook Donny die goed speelde, maar niet per se zo dat hij de beste man aan de zijde van Ajax was. Dat was nu wel zo. En dat moet niet te veel opvallen, want voordat je het weet... Laten we daarom nog snel even opmerken dat hij zijn eerste kans miste terwijl die er best in mocht.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >