Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar hint op derde Ajaxtenue 'binnenkort'

Je struikelt tegenwoordig over de voetbalpodcasts en ook Ajax zet er regelmatig eentje online. Ditmaal schoof algemeen directeur Edwin van der Sar aan en hij zei iets interessants over een mogelijk extra uittenue.

24 juli 2019 - 15:58
uitshirt-derde-1200
Emanuelson in het derde shirt uit 2004/2005 tijdens het verloren bekerduel met Willem II. © Ajax Images

Zei de oud-doelman het heel concreet? Nee, dat niet, maar de hint was duidelijk. “Het kan zomaar zijn dat het gaat gebeuren binnenkort,” zo klonken de letterlijke woorden van Van der Sar in de clubpodcast.

Voor de liefhebbers van voetbalshirtjes is dat natuurlijk koren op de molen. Het nieuwe thuisshirt is al een poosje bekend en dat geldt ook voor het groen/oranje uittricot. Daarin deed Ajax zelfs ‘pak schaal’. Maar zit er nu ook een derde shirt aan te komen?

Het is afwachten. Van der Sar zei er namelijk verder niet zo veel over en een navraagrondje maakte ook nog niet bijzonder veel duidelijk.

We kunnen ons voorstellen dat Ajax en Adidas een extra shirt op de markt brengen, mocht Europees voetbal zijn veiliggesteld. Ajax hing voor het laatst in seizoen 2004/2005 een derde shirt in de fanshop, geheel in zwart-rood.

Dit tricot werd overigens maar amper bedragen in officiële wedstrijden. We herinneren ons uit dat seizoen enkel het Amstel Cupduel met Willem II en de Champions League-wedstrijd tegen AJ Auxerre. Veel geluk bracht het shirt niet, want beide duels werden verloren.

Afijn, wellicht dat Ajax dus inzet op een zogeheten ‘Europees shirt’, al ligt er mogelijk nog een andere reden aan ten grondslag. Tenminste, wie goed luistert naar Van der Sar’s woorden kan tot die voorzichtige conclusie komen.

“Het nieuwe (groene) uitshirt is een groot succes en we hebben direct na de wedstrijd tegen De Graafschap al aantallen moeten bijbestellen. Die aantallen bespreek je ook al veel maanden van tevoren. Daar hebben we ons destijds een beetje op verkeken en nu flink grote aantallen thuis- en uitshirts bij moeten bestellen.”

De directeur vertelt ook dat een uitshirt soms al zo’n negentien maanden voor lancering wordt ontworpen. Adidas maakte dus niet alleen het ontwerp voor komend seizoen, maar werkt zoals altijd best ver vooruit. Er is achter de schermen dus al een ontwerp bekend voor seizoen 2020/2021. Stel dat de groene shirts – net als de zwarte vorig jaar – uitverkocht raken, dan is het handig om met een derde tenue een alternatief in de winkels te hebben hangen.

Nou ja goed, we gaan er ongetwijfeld snel meer over horen. Van der Sar vertelde overigens ook nog wel aardige dingen over de dubbele ontmoeting met Benfica, vorig seizoen in de groepsfase van de CL. Ajax speelde toen twee maal in het uitshirt, ook in de eigen Johan Cruijff Arena. Het was Sar een doorn in het oog.

“Dat was voor ons ook wel een dieptepunt. Je wilt het Ajaxshirt op de buis hebben. Wij zijn heel blij dat we zo goed in de Champions League speelden en dan wil je het mooie rood-wit op alle schermen zien. We probeerden alles, maar het tweede shirt van Benfica leek te veel op dat van ons. Het kon dus helaas niet anders.”

De algemeen directeur is in elk geval uitermate tevreden over de relatie met Adidas. “Onze relatie is goed en elk jaar bekijken we dat opnieuw. Adidas is al vele jaren onze sponsor. We hebben het afgelopen jaar na echt goede onderhandelingen een mooi traject ingezet. We hebben de deal met zes jaar weten te verlengen. Er zitten in Duitsland heel goede mensen die de shirts ontwerpen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >