Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: ‘We zijn nu verder dan vorig jaar rond dit tijdstip’

Ajax oefende zondagavond tegen Istanbul Basaksehir en won met 2-1. Een tevreden Erik ten Hag zag zijn ploeg, vooral in de eerste helft, frivool spel op de mat leggen. De lat gaat weer hoog in Oostenrijk en de trainer benut de voorbereiding om te zien welke spelers meekunnen of afhaken.

15 juli 2019 - 07:31
hag-12002
Wie willen en kunnen mee en wie vallen af? Ten Hag gaat keuzes maken. © Pro Shots

In de Oostenrijkse bergen heeft Ten Hag alweer meer te kiezen dan hij had in De Lutte. De groep is nog altijd niet compleet, maar tegen de Turkse nummer twee was de meerwaarde van de teruggekeerden goed merkbaar.

Dusan Tadic, Donny van de Beek en Daley Blind stuwen het niveau omhoog, terwijl Quincy Promes, Lisandro Martínez en Razvan Marin voor nieuwe impulsen zorgen en jonge talenten zich willen bewijzen.

Hakim Ziyech, Andre Onana, Nico Tagliafico en Noussair Mazraoui sluiten later nog aan, maar daar tegenover staat dat Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt uit Amsterdam zijn vertrokken. Hoe gaat de trainer om met de hoge verwachtingen die er zijn, na afgelopen successeizoen?

“Als ze van ons verwachten dat wij wederom zo ver geraken in de Champions League, dan is dat absoluut niet realistisch,” stelt Ten Hag na afloop van de gewonnen oefenpot tegenover onder anderen Ajax Life. “Daarmee zeg ik niet dat het niet kán, maar het zou belachelijk zijn als je dat op voorhand van ons verwacht.”

Toch kunnen ontwikkelingen snel gaan of vallen puzzelstukjes zomaar op hun plek, weet Ten Hag ook. De oefenmeester wijst daarbij op de ontwikkeling die Frenkie de Jong afgelopen seizoen doormaakte.

“Ik zeg niet dat niemand Frenkie nog kende, maar hij had vorig jaar rond deze tijd nog amper op het middenveld van Ajax gespeeld. Nou ja, we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Uiteindelijk werd hij onmisbaar voor Ajax en het Nederlands voetbal, dus waarom zou dat dit jaar niet kunnen gebeuren met een speler?”

Toch zal het verlies van het duo De Ligt/De Jong zich stevig laten voelen, erkent ook de trainer. “Zij zijn één op één onvervangbaar, dat is op dit moment zo. Het is niet voor niks dat de absolute Europese top hen haalt.” Ten Hag raakt er echter niet van in de war. Hij wist dat hij spelers ging verliezen. De trainer is vooral positief over wat hij deze dagen ziet op het trainingsveld bij de spelers die hij nog wél tot zijn beschikking heeft.

“Je kunt niet zomaar aannemen dat we komend seizoen hetzelfde hoge niveau halen als vorig seizoen, máár we zijn nu wel veel verder dan we vorig jaar rond dit moment waren. Ik denk dat het instapniveau nu hoger is dan vorig seizoen.”

Ondanks dat Ten Hag onrealistische verwachtingen tempert, brandt hij van ambitie. “In ons hoofd moeten we de lat wel weer hoger leggen en daarmee ook de eisen van wat we van spelers verwachten. Wie wil er mee en wie kan er mee? Daar benutten we deze voorbereiding voor.”

Zo lijkt Perr Schuurs collega Lisandro Magallán inmiddels voorbij in de pikorde en maakt jongeling Sergiño Dest een prima indruk op zijn trainer in de minuten die hij speelt in de voorbereiding. Wie vallen af en wie stoten door? Ten Hag gaat keuzes maken. Het is interessant om dat de komende weken allemaal te volgen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >