Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Stadionpubliek krijgt al tijdens Johan Cruijffschaal meer info bij VAR-ingreep

Tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal tussen Ajax en PSV gaat de KNVB een proef doen met de VAR om stadionbezoekers en tv-kijkers beter te informeren. Zo worden VAR-beslissingen zaterdagavond op het Arena-videoscherm en op de kijkbuizen thuis vertoond.

25 juli 2019 - 09:50
VAR-1200-knvb
Voor stadionpubliek is vaak onduidelijk wat er precies aan de hand is. © Pro Shots

De KNVB stelde vorig seizoen aan tevreden te zijn over het gebruik van de VAR, maar zag heus nog verbeterpunten, met name als het gaat om de communicatie richting stadionpubliek.

Het kwam regelmatig voor dat de 'Video Assistant Referee' ingreep, maar dat je in het stadion geen idee wat er aan de hand was en waarom een zekere beslissing werd genomen. Ook thuis op de bank zat je wel eens met vraagtekens boven je hoofd, al heb je daar nog de beschikking over talloze herhalingen.

Vervelend, vond ook de bond. Daarom worden er stappen genomen om het publiek beter te informeren bij een VAR-ingreep. Dit alles lezen we vanmorgen in De Telegraaf, die ook de woordvoerder van de bond sprak.

"Te vaak wisten toeschouwers of tv-kijkers niet precies waarom de VAR ingreep”, stelt de vaderlandse voetbalbond, tegenover de krant. "Een manier om het publiek beter inzicht te verschaffen, is het vertonen van de VAR-beslissing op het videoscherm in het stadion en op tv.”

De KNVB heeft dus de strijd om de Johan Cruijffschaal uitgekozen om te beginnen met een pilot om VAR-momenten in het stadion te duiden. De woordvoerder: "Elk VAR-moment zal op het videoscherm in het stadion en bij de live-uitzending op FOX Sports schriftelijk gecommuniceerd worden."

Hoe dat precies in zijn werk gaat legt de KNVB ook uit: "Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, voert de assistent-VAR in Zeist per tablet in om welke situatie het gaat. Bijvoorbeeld: 'mogelijke strafschop wegens hands' of 'mogelijk rode kaart wegens overtreding'."

Dit bericht wordt vervolgens rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen in de Johan Cruijff Arena en in de live tv-uitzending. We zijn best benieuwd hoe dat precies uitpakt, maar het is zeker een stap in de goede richting om de stadionganger beter te informeren en om begrip te krijgen voor bepaalde beslissingen die genomen worden. 

De KNVB wil echter nog meer en denkt zelfs na over zogeheten 'on-field-announcements' bij arbitrale beslissingen. Huh, wat? Is de scheidsrechter dan te horen in het stadion? Dat is dus wel de insteek. De KNVB-man legt in De Telegraaf uit dat de voetbalbond van plan is om vanaf de kwartfinales van de KNVB-beker de scheidsrechter zijn beslissing te laten toelichten in het stadion en op tv, al gaat het hier ook om een test.

Als dit alles goed bevalt, dan wordt bekeken of deze manier van communiceren breder wordt ingevoerd in de eredivisie en de KNVB-beker.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >