Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schuurs tankt zelfvertrouwen: ‘Hopelijk kan ik plek Matthijs innemen’

We zien tijdens de voorbereiding in Oostenrijk een andere Perr Schuurs. Minder bleu en minder verlegen dan een jaar eerder. Zelfbewuster en meer met de borst vooruit. Op het veld ook zekerder van zijn zaak. Tijd om eens te horen hoe de verdediger er zélf tegenaan kijkt!

19 juli 2019 - 07:56
schuurs-1200
Schuurs lijkt steeds beter op zijn plek bij Ajax. © Ajax Images

Net als tegen Istanbul Basaksehir verschijnt Schuurs tegen Watford (2-1) aan de start, dus in de ploeg met de grote namen. De verdediger speelt ruim een uur, alvorens hij wordt gewisseld voor Lisandro Magallán.

Hij lijkt de Argentijn in de pikorde voorbij. Tegen Watford zien we Schuurs een aantal keer goed ingrijpen. Hij straalt zelfvertrouwen uit en ruikt zijn kans. Het is duidelijk dat de Amsterdamse wasstraat hem goed heeft gedaan.

Hoi Perr, hoe kijk je terug op de trainingsweek die achter je ligt?
“We hebben als team een uitstekende trainingsweek gehad. Goede trainingen en twee prima wedstrijden op hoog niveau. Ik denk dat we heel positief kunnen terugkijken op deze week.”
 
De intensiteit van de trainingen was echt hoog, de keren dat ik mocht kijken...
Lachend: “De keren dat je niet mocht kijken ook, hoor! Het is ook een voorwaarde om topfit te worden. Dan moet je ook op zo hoog mogelijk niveau trainen. Het tempo was bij vlagen moordend en dat is ook wat Ajax van je verwacht.”
 
Hoe is het om in deze omgeving zo’n week te beleven?
“Ik vind het prima. Je kunt je hier uitstekend voorbereiden op het nieuwe seizoen. Als je ziet hoe mooi alles hier is, maar ook als je kijkt naar de faciliteiten die ze ons hier bieden, dat is echt heel goed.”
 
Lekker op het fietsje naar de training.
“Ja, goed hè? Het is maar een klein stukje van ons hotel naar de velden, dus dat is ook allemaal prima.”
 
Hoe kijk je terug op de wedstrijden die je hebt gespeeld tegen Istanbul Basaksehir en Watford?
“Persoonlijk heb ik mij, denk ik, goed laten zien. Ik heb heel veel zelfvertrouwen gekregen omdat ik twee keer mocht starten. Ik denk dat ik tegen twee goede tegenstanders heb laten zien wat ik kan en hopelijk kan ik dit voortzetten.”
 
Dat zelfvertrouwen zagen wij ook terug vanaf de kant. Er lijkt een iets andere Perr op het veld te staan.
“Ja, ik heb natuurlijk niet echt een gemakkelijk jaar achter de rug. Het was wel volgens verwachting, hoor, want het ging vooral om mezelf ontwikkelen en het wennen aan het Ajaxsysteem. Afgelopen jaar heb ik volgens mij goed benut. Dat zie je nu terug in mijn spel.”
 
Je mocht niet voor niks twee keer met de beoogde A-ploeg starten. Wat zegt dat jou?
“Ik krijg het vertrouwen van de trainer en daar haal ik ook zelfvertrouwen uit. Ik zie het als een goed teken. Natuurlijk wil ik straks gewoon elke wedstrijd starten. Het moet niet alleen bij deze twee oefenwedstrijden blijven.”

Aan nog een jaar Jong Ajax heb je niks…
“Nou ja, niks… Dat is in elk geval niet wat ik wil, dat klopt. Ik ga er ook niet vanuit.”
 
Wat is de belangrijkste ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt sinds je overgang naar Ajax?
“Het onder de knie krijgen van het Ajaxsysteem, dan toch. Bij Fortuna Sittard speelden we heel anders. Ajax verwacht gewoon veel meer van je en de druk ligt natuurlijk veel hoger. Daarin heb ik de meeste stappen gemaakt. Niet alleen op het veld, maar ook privé. Ik woonde voor Ajax nog bij mijn ouders en ging nu ook op mezelf wonen met mijn vriendin. Het waren veel veranderingen. Amsterdam is ook gewoon heel anders dan Limburg.”
 
Praat Erik ten Hag veel met je?
“Jazeker, hij wil me beter maken en dan is praten met een trainer het gemakkelijkst.”
 
Waarin moet jij jezelf nog verbeteren, vind je zelf?
“Als centrale verdediger moet ik nog een stuk meedogenlozer worden. Daar ben ik hard mee bezig.”
 
Hoe was het tokkelen deze week? Hoogtevrees? We zagen wel wat angstige koppies bij een aantal van je collega’s…
“Het was de eerste keer dat ik het deed en het was inderdaad wel een aardige hoogte. Er zat ook wel wat snelheid achter, ja. Voor de teambuilding zijn dit soort uitjes ook echt wel goed. De trainer doet dat natuurlijk ook bewust en dit soort teamuitjes zijn gewoon best wel belangrijk om als ploeg dichter naar elkaar toe te groeien.”
 
Hoe kijk jij naar het vertrek van Matthijs de Ligt?
“Voor hem is het een hele mooie stap, eentje die hij ook verdiend heeft. Met zijn niveau kan hij het ook bij Juventus laten zien. Ze zeggen dat de beste verdedigers uit Italië komen en daar hoort Matthijs zeker thuis.”
 
Voor jou is zijn vertrek toch een soort van goed nieuws.
“Ja, tuurlijk. Voor mij persoonlijk wel. Matthijs was voor mij een grote concurrent. Nu komt er een plekje vrij en hopelijk kan ik die plek innemen.”
 
Je zegt concurrent, dat is natuurlijk ook zo, maar heb je ook veel van hem geleerd?
“Ja, zeker weten. Ik keek op naar Matthijs. Als je zag hoe hij trainde en wedstrijden speelde, lijkt me duidelijk dat hij voor elke verdediger een groot voorbeeld is.”
 
Je wilt meedogenlozer worden, dat is natuurlijk wel iets dat hij in zich heeft.
“Dat is een grote kwaliteit van Matthijs en één van de redenen waarom hij zo goed is. Daar heb ik wel goed naar gekeken en veel van geleerd.”
 
Ga jij starten in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal?
“Daar ga ik voor. Ik heb vertrouwen en heb me in de voorbereiding goed laten zien. Hopelijk heeft de trainer ook vertrouwen in mij.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >