Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje knokt voor wat het waard is maar verliest WK-finale van Amerika

Ze kwamen ver. Heel erg ver. De finale werd zelfs bereikt, maar daarin was Amerika met 2-0 te sterk voor de Oranje Vrouwen. De regerend Europees kampioen was een maatje te klein voor de nu viervoudig wereldkampioen.

08 juli 2019 - 07:12
gragt-1200
Oud-Ajacied Van der Gragt speelde sterk en had pech bij een penaltymoment. © Pro Shots

Vooraf hielden veel mensen er al rekening mee dat Amerika sterker zou zijn dan Oranje. Het krachtsverschil werd in de finale dan ook vrij snel duidelijk, al hield Nederland knap stand in de eerste helft. De ploeg knokte voor wat het waard was en had in doelvrouw Sari van Veenendaal een muur staan, waar Donald Trump jaloers op zou zijn geweest.

De tot keepster van het toernooi verkozen Van Veenendaal moest diverse keren ingrijpen, maar na een uur spelen moest ze capituleren toen Megan Rapinoe haar ploeg via een penalty op voorsprong schoot.

Oud Ajacied Stefanie van der Gragt veroorzaakte de pingel op ongelukkige wijze toen ze een bal wilde wegschieten, maar daarbij Alex Morgan raakte. Aanvankelijk wilde de arbitrage door laten spelen, maar de VAR adviseerde de scheidsrechter toch even de beelden te bekijken, waarna de bal alsnog op de stip ging.

Acht minuten na de 1-0 verdubbelden de Amerikanen de score. Rose Lavelle kon ongehinderd opstomen en wist wel raad met de geboden ruimte. Vanaf randje zestien schoot ze de 2-0 beheerst in de rechterhoek. Daarmee was het verzet van Oranje definitief gebroken en het geloof totaal weg. Met wat aanvallende wissels werd er nog wel wat geprobeerd, maar het was echt wel klaar.

En dus werd Amerika voor de vierde keer gekroond tot beste van de wereld, terwijl de Nederlandse vrouwen naar huis keren met een fraaie zilveren medaille. Het was pas de tweede keer dat Oranje aan het WK meedeed en naast teleurstelling moet gepaste trots ook een plekje vinden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >