Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ook uit extern onderzoek blijkt: verkeerd optreden politie bij Ajax - Juve

Uit een eerste onderzoek nog in de week van Ajax - Juventus (1-1) bleek dat de politie verkeerd had opgetreden. En nu, maanden later, blijkt uit een tweede, onafhankelijk onderzoek eigenlijk min of meer hetzelfde: er zijn op verschillende vlakken fouten gemaakt.

12 juli 2019 - 18:01
lesentradacar
Hopelijk gaat het nooit meer zo mis tijdens een entrada. © Pro Shots

De korte samenvatting liegt er niet om. Het ging fout in de voorbereiding, de communicatie bleek ondermaats en het inzetten van een waterkanon – of waterwerper, zoals de politie het liever noemt op zijn eigen kanalen – hielp ook al niet mee. En inderdaad, het liep mede daardoor flink uit de hand tussen supporters en politie.

Dit alles blijkt uit het onderzoeksrapport van het COT, het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De gemeente Amsterdam heeft een bericht vol wollig taalgebruik op zijn website geplaatst, maar het rapport is ook ingezien door Nieuwsuur.

Nieuwsuur schrijft de zaken wat duidelijker en steviger op. Dat is terecht, getuige de reactie van COT-directeur Marco Zannoni. “Het is door allerlei factoren uit de hand gelopen. Er ging van alles mis in de communicatie en in de voorbereiding. Wat ons betreft had je echt wel kunnen weten dat het zou kunnen escaleren als je een waterwerper inzet.”

Een entrada of warming-up richting een avondwedstrijd van Ajax is over het algemeen een vrolijke gebeurtenis, waarbij wordt gesprongen, gezongen en getrommeld. Ook het afsteken van vuurwerk is een dingetje het gaat eigenlijk altijd goed, behalve op de avond van Ajax – Juventus.

Wat een heerlijk Europees avondje had moeten worden, werd een ongewilde strijd tussen Ajacieden die helemaal geen narigheid wilden en de politie, die soms een opgefokte indruk maakte. Er werden paarden door de mensenmassa gestuurd, waterkanonnen ingezet en in ruil gegooid met stenen en vuurwerk. Meerdere agenten raakten gewond en dertig supporters werden opgepakt.

Als een waterkanon was ingezet in ruil op het gooien van stenen en bekogelen met vuurwerk, was dit terecht geweest. Punt is dat het waterkanon vanaf het eerste moment in actie kwam en dat vormt een pijnpunt, zo oordeelt COT-directeur Zannoni. Hij spreekt over een 'trigger'. “Op deze manier een waterkanon inzetten, vooraan en dan gebruiken voor een nat pak, dat werkt niet en moet je ook niet meer doen.”

Burgemeester Femke Halsema heeft in een bericht aan de gemeenteraad laten weten dat diverse aanbevelingen van het COT reeds in praktijk zijn gebracht. En inderdaad, voor aanvang van Ajax – Tottenham Hotspur werd uitgebreid overlegd, met goede afspraken en de grootste entrada ooit als concreet resultaat. Laten we hopen dat er in de toekomst nog veel meer entrada's volgen.

De Supportersvereniging Ajax onderschrijft de leerpunten zoals benoemd in het COT-rapport. De supportersvereniging ziet deze leerpunten als stevige en terechte kritiek op de politie en lokale driehoek.

Geweld tegen wie dan ook, of het nu supporters dan wel politiefunctionarissen betreft, keuren wij te allen tijden af. Wij betreuren echter nog steeds dat veel onschuldige supporters onderdeel zijn geworden van het buitensporige politieoptreden dat in onze ogen voorkomen had kunnen worden, zoals ook blijkt uit de benoemde leerpunten.

Afsluitend spreken wij de hoop en verwachting uit dat een dergelijk politieoptreden rondom de Johan Cruijff ArenA nooit – maar dan ook echt nooit - meer voor zal komen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >