Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ook Oranje Vrouwen in Lyon op tandvlees naar eindstrijd!

Lyon is een mooie plek om de finale te halen van een groot toernooi. Dat wisten Ajacieden al, dat weet nu ook Oranje Vrouwen. Net als bij Ajax was er bij de nationale trots van het vrouwenvoetbal sprake van hangen en wurgen, maar het lukte de kersvers WK-finalist om Zweden met 1-0 te verslaan.

03 juli 2019 - 23:39
oranjefinalecar
Groenen is door het dolle na het verzorgen van de voorsprong. © Pro Shots

De overwinning werd veiliggesteld tijdens de noodzakelijke verlenging en stiekem was het al een klein wondertje dat die extra tijd zonder kleerscheuren werd gehaald. Het piepte en kraakte achterin bij Oranje Vrouwen, maar Sari van Veenendaal lette goed op wanneer zij werd aangekeken.

De keepster moest voornamelijk hoge ballen onschadelijk maken, voordat ze haar belangrijkste redding verrichte met de voet. Het scheelde weinig of Zweden nam tegen het einde van de eerste helft een voorsprong, maar de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman bleef dus op de been.

De elf van Wiegman gingen pas na een wijziging iets meer naar voren voetballen. Shanice van der Sanden was gepasseerd, maar haar vervangster Lineth Beerensteyn kon ook niet echt imponeren en werd weer naar de kant gehaald. Het spel werd met de komst van Van der Sanden niet beter, het enthousiasme nam in die laatste twintig minuten reguliere speeltijd wel toe.

De verlenging vond niet iedereen even leuk – deze wedstrijd verdiende geen toegift – maar het kwam voor het Nederlands vrouwenelftal toch allemaal goed. Met een klein beetje geluk kwam de bal voor de voeten van Jackie Groenen, die het eens van aardige afstand probeerde en de bal van buiten de zestien pardoes in de hoek mikte.

De laatste twintig minuten was het een kwestie van de minimale voorsprong over de streep trekken. Dat lukte en dus meldde Oranje Vrouwen zich in de finale van het WK! Het begint als absolute underdog in die eindstrijd, want het niveau bij Verenigde Staten – Engeland (2-1) lag stukken hoger en bovendien maken de zelfverzekerde Amerikanen tot dusver hun grote mond meer dan waar.

Dit betekent in ieder geval dat Oranje Vrouwen in de finale vrijuit kan voetballen, want het heeft werkelijk waar niets te verliezen. Ook niet als regerend Europees kampioen. En gezien het vele geluk dat de Nederlandse ploeg hele toernooi al heeft, kun je niets uitsluiten.

We gaan het zien, zondag, opnieuw in Lyon. De aftrap van de finale is om 17.00 uur. Het lijkt er overigens sterk op dat de inbreng van Ajacieden ook dan beperkt blijft tot optredens van voormalig Ajaxspeelsters Merel van Dongen, Stefanie van der Gragt en Desiree van Lunteren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >