Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nog een keer vuurwerk afsteken kan wedstrijd zonder uitfans opleveren

Ajax wordt beboet voor het afsteken van vuurwerk bij de KNVB-bekerfinale en het uitduel met De Graafschap. De club legde door deze twee wedstrijden te winnen beslag op de dubbel en dat werd gevierd met het afsteken van vuurwerk, maar dit kan een staartje krijgen.

23 juli 2019 - 12:01
vuurwerkkuipcar
Dit gebeurde tijdens de bekerfinale diverse keren. © Pro Shots

Er zijn namelijk niet alleen geldboetes opgelegd. Nee, aan het afsteken van het vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen Willem II, in De Kuip, is ook een voorwaardelijke straf gekoppeld van een duel zonder uitpubliek met een proeftijd van twee jaar.

Anders gezegd: als er de komende twee seizoenen in het uitvak vuurwerk wordt afgestoken, kan de KNVB besluiten om het uitvak een wedstrijd te schorsen. De voetbalbond maakt een speerpunt van het terugdringen van het afsteken van vuurwerk, zelfs amateurclubs worden bestraft, en vindt dat Ajax ook zijn steentje moet bijdragen.

Als een club kan aantonen dat het voldoende maatregelen heeft genomen om overlast tegen te gaan of beperken, wil de KNVB hier wel eens gevoelig voor zijn. Maar nu niet. En verder speelt mee dat Ajax de laatste jaren vaker is bestraft voor het afsteken van vuurwerk.

“De aanklager is van mening dat er voorafgaand, tijdens en na deze wedstrijden door Ajax onvoldoende maatregelen zijn getroffen om het afsteken van vuurwerk te voorkomen en beëindigen,” luidt een belangrijk deel van de motivatie van de KNVB.

“Aangezien Ajax eerder is geconfronteerd met het afsteken van vuurwerk door haar supporters bij wedstrijden wordt van de club verwacht dat zij (nog) meer aandacht heeft voor maatregelen om dit tegen te gaan, zodat de kans op wanordelijkheden te verwaarlozen is.”

We kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >