Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Johan Cruijff Arena

Nieuw sproeisysteem onder verse grasmat Johan Cruijff Arena

Het nieuwe voetbalseizoen rammelt aan de poort en dus moet de Johan Cruijff Arena worden voorzien van een kakelverse grasmat. De mat arriveert maandag 8 juli, waarna de graszoden uitgerold worden. En er zijn nieuwe ontwikkelingen!

04 juli 2019 - 12:41
arena-gras-12001
Nu vooral veel zand, vanaf maandag kleurt de boel weer groen! © Ajax Life

Wie nu de Arena binnenwandelt, wordt geconfronteerd met een gortdroge zandvlakte. Het doet een beetje zeer aan de ogen, maar het is allemaal voor het goede doel. We zien genoeg mensen druk zijn, dus er zijn dingen gaande.

Medewerkers van het grasteam treffen duidelijk voorbereidingen voor de komst van een nieuwe grasmat, waarop Ajax en PSV elkaar zaterdag 27 juli treffen voor de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal. We zien graafmachientjes doen wat graafmachientjes doen: afgraven en egaliseren.

De bedoeling is helder: de ondergrond wordt alvast geprepareerd voor de enorme rollen gras die maandag met vrachtwagens het Arenadek op worden gereden. Navraag bij de Arena leert ook dat er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Zo wordt het beregeningssysteem anders aangelegd dan voorheen. In totaal worden er 24 sproeiers onder de grasmat geplaatst. Dat zijn er vier minder dan vorig seizoen, maar de sprinklers worden anders gepositioneerd, waardoor het volledige veld ook tijdens de rust van een wedstrijd gesproeid kan worden.

Dit was eerder dus niet mogelijk, zo blijkt. Tijdens de rust werd - indien nodig - slechts een deel van de mat bevochtigd. Zouden alle sproeiers zijn aangezet, dan zou een deel van de supporters op de voorste rijen nat geworden zijn. En dat geldt ook voor de mensen van de televisie en zo. Dat moet je allemaal niet willen.

Daar is een oplossing voor bedacht. Er liggen vanaf maandag in totaal acht sproeiers op het middelste deel van het veld. Deze hebben een groter bereik dan hun voorgangers. De andere zestien sproeiers komen aan de buitenkanten in de kunstgrasrand om het veld. Deze worden zo afgesteld dat ze alleen op het veld gericht zijn.

In de rust van een wedstrijd kunnen straks dus alle 24 sproeiers worden ingeschakeld, in plaats van slechts een aantal, zonder dat het mensen een nat pak oplevert. Dat laatste is wel zo prettig. Je wilt immers niet van je stadionstoeltje afgespoten worden.

Overigens kan de grasmeester van dienst elke sproeier individueel bedienen via zijn mobiele telefoon. Dus als hij ziet dat er een specifiek plekje rond de middenlijn wat water nodig heeft, drukt hij een paar toetsen op zijn mobieltje in en dan wordt dat geregeld.

Tot slot benadrukt de woordvoerster van het stadion dat er is gekeken naar waterbesparing, waardoor er tijdens het sproeien van de mat minder water wordt verspild. Dat is ook altijd goed.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >