Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Johan Cruijff Arena

Kakelverse grasmat van 1800 kilo uitgerold in Johan Cruijff Arena

De concertzomer in de Johan Cruijff Arena is voorbij, dus kunnen we weer aan voetbal denken! En zonder gras geen voetbal, dus arriveerde er maandagmorgen in alle vroegte de nieuwe grasmat.

08 juli 2019 - 09:42
gras-12001
Elke rol is zo'n elf meter lang. © Ajax Life

Het is nog vroeg in de ochtend, maar er wordt hard gewerkt in de Arena. Op het dek staat een vrachtwagen, volgeladen met enorme rollen gras. Om beurten worden deze uitgeladen en met uiterste precisie uitgerold in het stadion.

De Arena laat weten dat het vervoeren en leggen van de speciaal in Limburg gekweekte hybride grasmat een megaoperatie is. De graszoden worden vanaf de graskweker in grote rollen van zo’n 11 meter en ongeveer 1800 kilo naar Amsterdam vervoerd.

Een bijzonder schouwspel, zo kun je het leggen van een nieuwe grasmat in het Ajaxstadion gerust noemen. Geronk van tractoren en aanwijzingen van de groenmannen. Als de eerste grasrol in positie is, wordt deze nauwkeurig uitgerold. Aan de mensen eromheen zie je dat dit een speciaal moment is.

Het veld in de Johan Cruijff Arena is een zogeheten hybride grasmat, speciaal gekweekt voor de Arena. De mat bestaat uit een mix van negentig procent natuurgras en tien procent kunstgras. De reden hiervoor is simpel: door kunstsprieten toe te voegen aan het echte gras, is de mat extra sterk en vlak. Dat zorgt weer voor meer stabiliteit, grip, minder schade en sneller herstel.

“De grasmat is het kloppende hart van de Johan Cruijff Arena en er wordt niets nagelaten om ervoor te zorgen dat de voetballers geen spriet in de weg hebben liggen,” lezen we in stadionmagazine My Arena. Ook lezen we dat de grasmat nog maar één keer per jaar hoeft te worden vervangen.

De eerste wedstrijd op het nieuwe gras is de strijd om de Johan Cruijffschaal tussen Ajax en PSV. Dit duel staat op de rol voor zaterdag 27 juli.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >