Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Higler verklaart goedkeuren treffer Blind en 'grensgevalletje' Hendrix

Dennis Higler wist tijdens Ajax - PSV de ogen op zich gericht. Misschien wel iets te veel ogen en ook op iets te veel momenten. De scheidsrechter spaarde in de slotfase van de eerste helft PSV'er Jorrit Hendrix en keurde de 2-0 goed ondanks dat hij van de VAR moest komen kijken. Waarom?

28 juli 2019 - 12:13
uitleghiglerjcscar
In het kwartier voor rust zorgde Higler voor flink wat onbegrip. © Pro Shots

Het fijne van de KNVB is dat het zo open en transparant mogelijk probeert te communiceren als er iets gebeurt met de VAR. Een nieuwtje is dat er tekst en uitleg komt op het scorebord, maar dit ging rond de check van de 2-0 nog niet helemaal goed. De uiteindelijke beslissing werd niet getoond.

Gelukkig was die beslissing voor velen duidelijk omdat Higler ten tweede male naar het midden wees: doelpunt goedgekeurd! Even eerder was PSV'er Olivier Boscagli tegen de arm van Dusan Tadic aangelopen, waarna Daley Blind in de tweede rebound raak poeierde.

“Jij noemt het een slaande beweging, maar ik vind dat Tadic amper beweegt en de PSV'er zelf achterop loopt. Hij zet nog een stap en gaat daarna liggen. Voor mij is het echt geen overtreding van Tadic. Hij maakt zich breed en de PSV'er loopt achterop,” aldus Higler voor de camera van Fox Sports.

Grappig genoeg dachten wij in eerste instantie dat misschien ook nog werd gecheckt of de bal wel stillag. Ook Mark van Bommel had dit graag gecheckt gezien, al blijkt uit een herhaling dat de bal inderdaad zo goed als stillag.”

“We krijgen rond het tweede doelpunt te maken met enkele discutabele momenten. Als je langs de kant staat, zie je alles. Ik vond de bal in eerste instantie niet stilliggen,” aldus de trainer van PSV, die toch echt alleen lijkt te staan met deze visie. “En het is toch een tik tegen zijn hoofd? Bij een blessure aan het hoofd, moet je het spel na een aantal momenten stilleggen.”

Wat eigenlijk veel meer discussie opleverde dan de opmaat richting 2-0 waren de beslissingen van Higler om geen tweede gele kaart te geven aan Hendrix, die hier nadrukkelijk naar solliciteerde. Ook Ajacieden binnen en buiten de lijnen bemoeiden zich hier natuurlijk mee, vooral toen Cody Gakpo voor een lichter vergrijp wel in het boekje verdween.

“Ik vond de actie van Hendrix ten opzichte van Blind geen tweede gele kaart omdat hij Blind niet ziet aankomen. Hendrix heeft totaal geen idee en dus is het voor mij ongelukkig, een vervelende overtreding die pijn doet, maar absoluut geen opzet,” vervolgt Higler.

De sliding van Hendrix op het onderstel van Donny van de Beek was een 'grensgevalletje', zo vond de man met de fluit. “Het was een sliding, hard en fel, maar hij raakt Van de Beek niet. Daarom heb ik hem bij me gehaald en gezegd: je zit op het randje, je mag helemaal niets meer. Een tweede gele kaart moet voor mij overduidelijk zijn. We zeggen juist zo vaak: laat in Nederland toch eens feller en steviger voetballen.”

De uitleg van Higler is interessant, omdat een felle tackle ook strafbaar kan zijn als je niemand raakt. Er volgt later vast meer verduidelijking. Overigens voetbalde PSV alsnog een halfuurtje met tien man omdat Sam Lammers geblesseerd moest afhaken terwijl de drie wissels al waren gebruikt.

https://twitter.com/FOXSportsnl/status/1155195750923608065

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >