Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Enkele zaken die ons opvielen tijdens Ajax - Basaksehir

Ajax heeft opnieuw een tegenstander verslagen die je mag inschatten als subtop. Er werd met 2-1 gewonnen van Basaksehir en de cijfers waren dus niet zo ruim als tegen Anderlecht (5-2), maar het spel richting de start van seizoen 2019/2020 vertelt stiekem dat er volop voetbal zit in de nog lang niet complete selectie van Erik ten Hag. Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar zorgden voor de Amsterdamse doelpunten.

14 juli 2019 - 19:52
dolbergbasakcar
Dolberg weet in dit berglandschap het doel te vinden. © Pro Shots

Wel of geen pikorde?
Het heeft zogenaamd allemaal niets te betekenen, maar je vraagt je toch af of er iets valt af te leiden uit de basiself. De opgetrommelde Ajacieden speelden ook tijdens het eerste oefenpotje in de Alpen allemaal 45 minuten, maar wat vertellen de basisplaatsen van bijvoorbeeld Perr Schuurs en Razvan Marin? “Niets,” zou Erik ten Hag ongetwijfeld antwoorden, maar waarom staan Lisandro Magallán en Lasse Schöne dan niet tussen de kanonnen? Dat vragen we ons af.

Schuurs en Marin lieten in 'hun' helft tegen de Turken trouwens een goede indruk achter. Het spel van Ajax oogde solide en achterin kwam de ploeg geen enkel moment serieus in de problemen. Wel zagen we Schuurs – die ook de strijd moet aangaan met Kik Pierie – diverse keren mee indribbelen en probeerde Marin enige regie op het middenveld naar zich toe te trekken. De Roemeen voetbalde prima mee en beschikt ook over een goede spelhervatting, waarmee hij een serieuze concurrent van Schöne lijkt te kunnen worden.

Tadic alweer on fire!
Dusan Tadic kent geen waakvlamstand, zo lijkt het. De nummer 10 liet tijdens zijn eerste optreden in Ajaxshirt na de vakantie direct weer prachtige dingen zien. Alsof hij de afgelopen weken totaal niet op het strand heeft gelegen. Was een aanval van Ajax gevaarlijk? Grote kans dat Tadic vroeg of laat een sleutelrol speelde. De Serviër had de bal aan een touwtje. Nee hoor, hij hoefde echt geen moment in te komen. Tadic was als vanouds on fire!

Het was bijna jammer dat hij maar 45 minuten meedeed. Gelukkig kunnen we de komende jaren nog volop van Tadic genieten, zo heeft hij beloofd, dus die tweede helft kunnen we best missen. Overigens moeten we opmerken dat niet alleen Tadic, maar heel Ajax on fire leek. De eerste helft vertelde dat er alweer veel voetbal zit in dit Ajax en dat ondanks alle afwezigen. Vergeet ook niet dat er tegen de nummer twee van Turkije werd gespeeld en als je die zo je wil kunt opleggen, is dat alleen maar positief.

Martinez opnieuw afwezig
Hij kwam tegen Anderlecht niet in actie en ook tegen Basaksehir bleef het voor Lisandro Martínez bij toekijken. We weten niet exact wat de linksback mankeert, maar feit is dat hij al een tijdje alleen traint en niet tot de groep behoort. Het lijkt verder allemaal niet al te ernstig, anders ga je ook niet mee op trainingskamp, maar het is wel jammer, want Martínez is nieuw en kan speeltijd goed gebruiken om aan het Ajaxspelletje te wennen.

Buiten dat liet hij als linksback tot dusver een goede indruk achter en zijn we benieuwd naar meer. Ondertussen grijpen Sergiño Dest en Jurriën Timber hun kans, want zij mogen deze voorbereiding volop meedraaien. Van blessures bij Ryan Gravenberch en Siem de Jong is ons niets bekend, wie weet daarover later meer, maar zij kwamen in ieder geval niet in actie.

Varela kan ballen stoppen
Het kan op deze volle sportzondag met Tour de France, Formule 1 en Wimbledon zomaar zijn dat je iets anders aan het doen was, maar wij zaten dus Ajax - Basaksehir te kijken om opvallende zaken met jullie te delen. Wat we niet onvermeld willen laten: Bruno Varela kan echt keepen! We hebben de Portugees sinds zijn komst nooit in actie gezien, maar tegen Basaksehir mocht hij echt negentig minuten lang het doel verdedigen. Dat deed Varela goed. Hij lag een keer of twee, drie goed in de weg en deed precies wat er van hem werd gevraagd. Ook het meevoetballen oogde prima.

Je kunt er verder niet te veel conclusies aan verbinden, maar goed. Als hij een onzekere indruk maakte en het allemaal niet goed was, hadden we er met z'n allen wel iets van gevonden. Je weet hoe zoiets gaat... Varela moest zich een kwartier voor tijd wel gewonnen geven op een inzet van Kerim Frei, maar dat mogen we de keeper niet aanrekenen.

Goaltune
Een laatste opvallende zaak, tot twee keer toe te horen in Bramberg, was de goaltune. Zowel na de treffer van Kasper Dolberg als Klaas Jan Huntelaar was een deuntje hoorbaar dat doet denken aan Guus Meeuwis die zingt over enorme dorst en het drinken van bier. Daar laten we het verder bij. Het deed ons eens te meer beseffen dat we blij zijn dat er in de Johan Cruijff Arena geen goaltune is!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >