Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Enkele zaken die ons opvielen bij de oefenwedstrijd Ajax – Anderlecht

Ajax oefende zaterdagmiddag achter gesloten deuren tegen RSC Anderlecht. Op Sportpark de Toekomst werd de Belgische opponent met 5-2 verslagen. Dani de Wit scoorde twee keer en ook bij Kik Pierie, Victor Jensen en Klaas Jan Huntelaar stond het vizier op scherp.

06 juli 2019 - 15:54
Eiting
Eiting stond voor het eerst in lange tijd weer eens in de basis. © Pro Shots

Oom Joël en zijn neefjes
De basiself van Ajax bestond voornamelijk uit spelers die normaal gesproken voor de beloftenploeg uitkomen. Zo bestond de voorhoede uit Lassina Traoré, Danilo Pereira en Noa Lang. Achterin zagen we wat meer ervaren spelers, met het duo Joël Veltman – Lisandro Magallán als centrale verdedigers. De aanvoerdersband was bij afwezigheid van de internationals weer terug om de arm van Veltman. Commentator Sierd de Vos had wel een toepasselijke omschrijving voor de opstelling: oom Joël en zijn neefjes.

De jongelingen oogden gretig. Er werd best aardig gecombineerd en het tempo lag hoog. Ook zonder de bal lieten de Jong Ajacieden zich zien, door constant de tegenstander onder druk te zetten. Het leidde vlak na het eerste fluitsignaal al tot de eerste kans van de wedstrijd. Op de rechterflank kwam Sergino Dest goed door na een combinatie tussen Traoré en Lang, maar de inzet van de Amerikaanse rechtsback belandde in de handen van Thomas Didillon.

Eiting maakt rentree
Carel Eiting maakte tegen Anderlecht voor het eerst weer minuten in het eerste elftal sinds vorig jaar oktober. De middenvelder kampte enige tijd met een vervelende knieblessure en moest zelfs onder het mes. Eiting kwam het afgelopen seizoen wel enkele keren uit voor Jong Ajax, maar een rentree in het eerste elftal liet op zich wachten.

Tegen Anderlecht stond Eiting na lange tijd dus weer eens in de basis. Samen met Jurgen Ekkelenkamp en Dani de Wit vormde hij het middenveld. Ondanks dat het middenrif niet zeer creatief was ingesteld, kwamen de jongelingen toch aardig uit de verf.

Zo schoot De Wit Ajax na een klein half uur op voorsprong. Traoré zette het op een lopen, kapte Vincent Kompany op de achterlijn uit en legde de bal vervolgens terug op De Wit. Voor de middenvelder was het daarna een kwestie van eenvoudig binnentikken. Nog geen twee minuten later was De Wit wederom trefzeker. Na een schitterende opening van Eiting legde Lang terug op Dest. De inzet van de rechtsback werd in eerste instantie geblokt door Kompany, maar De Wit was er razendsnel bij om de rebound binnen te prikken.

Pierie op linksback
Lisandro Martínez ontbrak om een door ons onbekende reden tijdens de oefenpot tegen Anderlecht en dat betekende dat Kik Pierie op de linksbackpositie stond. De kersverse aankoop kende een wisselvallige wedstrijd. Aanvallend kwam hij enkele keren goed mee naar voren, maar verdedigend stond hij lang niet altijd goed opgesteld.

Ajax leek met een 2-0 voorsprong de kleedkamers op te zoeken, totdat Sydney Sam namens Anderlecht de aansluitingstreffer maakte. De aanvaller passeerde Pierie wel erg gemakkelijk en ook Bruno Varela kon niet voorkomen dat Sam in de korte hoek raak schoot. Pierie wist zijn ‘fout’ echter wel weer goed te maken. De verdediger kon vlak na rust vrij inkoppen uit een corner. Daarmee maakte hij zijn eerste treffer in dienst van Ajax.

Schiettent na rust
Zowel bij Ajax als bij Anderlecht stonden er in de tweede helft flink wat andere spelers op het veld. Zo kwam Klaas Jan Huntelaar binnen de lijnen en waren er ook plekjes gereserveerd voor onder andere Dominik Kotarski, Perr Schuurs en Victor Jensen. Aan Belgische zijde wisselde coach/speler Kompany zichzelf.

Met twee totaal verschillende elftallen leek het in de tweede helft wel op een schiettent. Na de ingekopte corner van Pierie was Jensen aan de beurt om een doelpuntje mee te pikken. De Deen wipte de bal over de uitgekomen keeper van Anderlecht. Huntelaar maakte even later met zijn hoofd de vijfde Ajaxtreffer van de middag. Ook de Belgen wisten nog te scoren. Kara Mbodji stond net tien seconden in het veld toen hij de bal uit een hoekschop binnentikte. Met dit doelpunt werd ook gelijk de eindstand bepaald: 5-2.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >