Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – PSV

Ajax en PSV trappen zaterdagavond af voor de officieuze start van het seizoen 2019/2020. In de Johan Cruijff Arena strijden de regerend landskampioen en de nummer twee van vorig jaar om de eerste prijs van het nieuwe seizoen. Om jou optimaal klaar te stomen voor de Johan Cruijffschaal, volgen hier drie dingen die je moet weten.

27 juli 2019 - 10:47

Kampioen vaak niet succesvol
Ajax en PSV hebben het record in handen wat betreft de onderlinge confrontaties in de Johan Cruijffschaal. Zaterdagavond komen de ploegen elkaar voor de achtste keer tegen in de strijd om de Nederlandse supercup. Ajax trok daarin vier keer aan het langste eind en PSV stapte drie keer als winnaar van het veld.

De landskampioen is opvallend vaak de verliezer van de Johan Cruijffschaal. Slechts bij een van de vorige zeven edities stond de kampioen van vorig seizoen wederom met een schaal in de handen. Het kwam drie keer eerder voor dat de nummer twee van het voorgaande seizoen meedeed. Twee van de drie keer won die ploeg dan ook. Dit gebeurde voor het laatst in 2005, toen runner-up Ajax kampioen PSV versloeg. 

Drie nationale prijzen tegelijk?
Ajax onderneemt tegen PSV een poging om alle drie de nationale prijzen tegelijkertijd in het bezit te krijgen. Het is een behoorlijke tijd geleden dat dit voor het laatst gebeurde. In 2002 mocht Ajax zich als eigenaar van de kampioenschaal en KNVB-beker dubbelwinnaar noemen. Dat werd even later ook triplewinnaar, toen Ajax uitgerekend PSV versloeg in de strijd om de Johan Cruijffschaal.

Ajax een prijs zien winnen is sowieso altijd leuk. De Ajacieden gaan dan ook op voor hun derde prijs in drie maanden tijd en dat is wel eens anders geweest. Tot mei 2019 stond Ajax al vijf jaar droog wat betreft het winnen van een beker of schaal. Alleen daarom is het al lekker om zaterdagavond een nieuwe prijs aan de erelijst toe te kunnen voegen.

Nieuwe spelregels
Een nieuw seizoen brengt vaak nieuwe spelregels met zich mee. Ook nu vormt de Johan Cruijffschaal het officieuze startsein van een aantal nieuwe voorschriften. Zo worden strafschoppen weer om en om genomen, wat betekent dat de ABBA-methode wordt afgeschaft. Zaterdagavond gaan we bij een gelijke stand direct over op penalty’s en wordt de verlenging overgeslagen.

Verder is het goed om te weten dat spelers bij een wissel of blessure het veld bij de dichtstbijzijnde zijlijn moeten verlaten. Deze regel is ingevoerd om tijdrekken te voorkomen. Ook vrije trappen gaan onder de schop. Bij een muur van drie of meer verdedigers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden.

Daarnaast hoeft de bal bij een doeltrap niet eerst buiten de zestienmeter te worden getrapt, zijn er aanpassingen wat betreft een scheidsrechtersbal, kunnen ook teamofficials voortaan een gele of rode kaart krijgen en wordt er geëxperimenteerd met de VAR voor stadiongangers en televisiekijkers. Alle nieuwe spelregels kun je in onderstaande video nog eens rustig doornemen.

https://www.youtube.com/watch?v=E3sUeodLI1U

Wie er uiteindelijk met de Johan Cruijffschaal vandoor gaat, zien we zaterdagavond. Dan trappen Ajax en PSV om 18.00 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >