Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax zegt zelf door jeugdspelers benaderd te worden voor pikante transfers

Terwijl 'baby-Ajax' de halve finales haalde van de Champions League ligt de jeugdopleiding van Feyenoord op zijn gat. Dit blijft ook bij jeugdspelers zelf niet onopgemerkt. Twee jeugdspelers verruilen deze zomer Feyenoord voor Ajax en dat gebeurt op eigen initiatief, zo claimen twee opleiders.

03 juli 2019 - 14:36
jeugdpikantcar
Blijkbaar ziet de Rotterdamse jeugd bij Ajax meer mogelijkheden. © Pro Shots

Er is veel te doen over jeugdtransfers, die voor Ajax soms zeer lucratief kunnen uitpakken. De euro die werd betaald voor Frenkie de Jong was de beste investering ooit, om maar een voorbeeldje te noemen. En wie weet wat andere kleine investeringen in de toekomst nog opleveren.

Je kunt immers niet voor alle elf posities tegelijkertijd opleiden, maar een overstap van Rotterdam naar Amsterdam zorgt natuurlijk altijd voor commotie. Zeker als er een herenakkoord op komst is, al is het nog de vraag hoe dit in de praktijk uitpakt...

Het is in ieder geval niet zo dat Ajax constant probeert jeugdspelers bij andere clubs weg te lokken, zo stellen opleiders Saïd Ouaali en Casimir Westerveld. “Als spelers zelf denken dat ze bij Ajax beter kunnen worden en de overstap willen maken, dan zijn ze van harte welkom,” aldus Ouaali op het digitale thuis van Ajax.

“Maar Ajax licht altijd eerst de club in over de interesse van de speler, praat erover en gaat daarna pas de onderhandelingen aan. De andere club krijgt op deze manier altijd de kans om de speler te behouden,” vervolgt Ouaali. Al is het vaak natuurlijk zo dat Ajax niet zomaar 'officieel' belangstelling toont als blijkt dat een transfer tot de mogelijkheden behoort.

Twee goede voorbeelden zijn de talenten Steven van der Sloot en Rico Speksnijder, die de opleiding van Feyenoord recent verruilden voor die van De Toekomst. “Wij voeren geen gesprekken met deze ouders en spelers totdat zeker is dat zij daar echt weg willen,” voegt Westerveld toe tegenover Het Parool.

“We zoeken dan direct contact met de club. Die is niet blij, maar het is transparant. Ik heb gebeld met Stanley Brard, hoofd jeugdopleiding van Feyenoord. Hij wilde eerst nog om de tafel met de spelers en de ouders. Prima, maar ik zei ook: weet wel dat wij geïnteresseerd zijn als jullie er niet uitkomen.”

De vervroegde introductie van het herenakkoord – dat per 1 juli geldt – lijkt deze gang van zaken niet in de weg te zitten. Het herenakkoord omvat diverse afspraken tussen Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en Vitesse om niet meer te flirten met spelers uit elkaars opleiding. Hier is de laatste tijd veel om te doen en vooral de activiteiten van Ajax worden met argusogen bekeken.

Begint de speler echter zelf met flirten dan volstaat na het van kracht worden van dit herenakkoord een significant hogere opleidingsvergoeding om alsnog een overgang te bewerkstelligen. Het is dus niet zo dat jeugdtransfers voortaan helemaal uit den boze zijn.

Opgehelderd? Mooi!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >