Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Op hol geslagen hond en tikkie-tikkie-Martinez in De Lutte

Het is vrijdagmorgen en ik vind mezelf om 6.30 uur in de keuken. Ik sta krentenbolletjes te beleggen met plakjes kaas. Er staat een dagje De Lutte op het programma en dus stuur ik mijn auto richting de Duitse grens voor een persdag van Ajax.

28 juni 2019 - 20:36
martinez-blog-1200

Het is een prima roadtripje. Onderweg pik ik collega Sander op die geheel volgens afspraak de koffie al heeft klaarstaan. Voor hem staat een interview met Klaas Jan Huntelaar op de planning, terwijl ik me vooral richt op de persconferentie van Erik ten Hag en de oefensessie van de Ajacieden.
 
Ajax traint al vrijwel de hele week besloten in De Lutte en resideert in het rustieke Landhuishotel De Bloemenbeek. Pottenkijkers zijn al de hele week niet gewenst, maar vrijdag waren journalisten zowaar welkom om de training bij te wonen en hier en daar wat interviews af te nemen.
 
Ajax trainde de afgelopen week één keer per dag. De conditie wordt rustig opgebouwd. Pas tijdens het trainingskamp in Oostenrijk, als alle internationals zijn teruggekeerd, wordt de trainingsintensiteit verder opgeschroefd.
 
Stipt om 10.30 uur verschijnen de spelers op het veld voor een warming-up, waar ze worden geconfronteerd met de op hol geslagen hotelhond Bella. De trouwe viervoeter is haar baas en hoteleigenaar Raymond Strikker te snel af en kiest het hazenpad.
 
“BELLA, BELLA,” schreeuwt Strikker, maar Bella vliegt het trainingsveld op, banjert dwars door de lachende Ajacieden door, om vervolgens de bosjes in te vliegen en uit beeld te verdwijnen. Strikker sjokt er mismoedig achteraan, maar naar verluidt is alles goed gekomen en ligt Bella inmiddels braaf in haar mand.

Ten Hag is echter nooit ver weg en als spelers de scherpte dreigen te verliezen, dan zit de trainer er gelijk vol bovenop

In De Lutte worden de spelers onder handen genomen door de aangetrokken conditietrainer Allessandro Schoenmaker, een oude bekende van Ten Hag. Tijdens het opwarmen van de spieren zweept hij de spelers op. “Bounce your feet” en “chest forward, c’mon,” klinkt het. De jonge Ajacieden volgen braaf de bevelen van de nieuwe man.
 
Als de spieren warm zijn volgt een oefening passen en trappen. Michael Reiziger, de opvolger van de vertrokken Alfred Schreuder, legt de Ajacieden uit wat er van ze verwacht wordt. Ten Hag is echter nooit ver weg en als spelers de scherpte dreigen te verliezen, dan zit de trainer er gelijk vol bovenop. “Hé, we zijn begonnen! Opletten!!!! Geen hakjes daar!”
 
Vanachter een rood-wit lint kijk ik, samen met zo’n twintig andere journalisten, naar de oefenvormen. Het is snikheet en schaduw is ver te zoeken. Ja, ik zie een boom, maar wel eentje vol met eikenprocessierupsen. Dan maar de brandende zon.
 
Voor de Ajacieden is het ook flink zweten, maar gelukkig schieten zo nu en dan de sproeiers aan. Dat biedt de nodige verkoeling en Carel Eiting is degene die het wel lollig vindt om zijn teamgenoten onder de stralen te duwen.
 
Dezelfde Eiting is iets later minder tevreden, want hij moet tijdens een rondo in het midden. De middenvelder sputtert flink tegen, want hij is het er absoluut niet mee eens, maar Ten Hag is onverbiddelijk.
 
Natuurlijk ontbreken er nog hartstikke veel spelers, maar het is evengoed leuk om te zien hoe jeugdig talent en nieuwelingen als Kik Pierie en Lisandro Martinez zich in de groep bewegen. De Argentijn vraagt tijdens een partijtje al in het Nederlands om de bal: “Tikkie, tikkie!”
 
De andere Argentijn in de groep, Lisandro Magallán, zit tijdens een rustmomentje even uit te blazen op een bal. Maar ook hier heeft Ten Hag een scherp oog voor. “Hé Maga, don’t sit on the ball, otherwise it will become a rugby ball,” aldus de lachende trainer, die met zijn handen een ovaalvorm maakt.

'Hé Maga, don’t sit on the ball, otherwise it will become a rugby ball!'

Na ruim een uur is de training afgelopen en zoeken de spelers de verkoeling van het hotel op. Dennis Johnsen en Noa Lang stiefelen het veld af zonder iets mee te nemen, maar komen daar niet mee weg.
 
“DENNIS, NOA, SPULLEN,” buldert Reiziger het tweetal terug. De spelers draaien gedwee om en doen braafjes wat de nieuwe assistent van Ten Hag hen opdraagt. Nooit met lege handen lopen, zo lijkt de boodschap.
 
Na een lunch schuift Ten Hag aan voor een ingelaste persconferentie. De gebruikelijke zaken komen aan de orde. Ja, Ten Hag verwacht dat er nog spelers gaan en nee, hij weet niet zeker wie dat zijn en wie er komen. Veel is nog onzeker en de puzzel richting het nieuwe seizoen complex.
 
Ajax sluit de trainingsweek in De Lutte zaterdag af met een oefenduel met het Deense Aalborg. In de week van maandag 1 tot en met vrijdag 12 juli gaat de voorbereiding verder in Amsterdam, waar maandag 8 juli een deel van de internationals zich bij de selectie voegt.
 
De selectie van Ten Hag krijgt daarmee weer wat meer kleur op het gezicht, al blijft het spannend wie er nog weggaan of komen. Het is dus afwachten wie er allemaal nog van de partij zijn als Ajax zaterdag 13 juli naar Oostenrijk vertrekt voor een trainingskamp.
 
Voor ons zit het dagje Ajax er ook op. Op de parkeerplaats staat mijn bloedhete auto in de zon. Op de achterbank zie ik de zak krentenbollen van vanmorgen, belegd met inmiddels gesmolten kaas.
 
Lekker.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >