Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat gebeurt er met schaal en beker als de selectie ermee is uitgefeest?

Wij zijn nog altijd een beetje dronken van geluk na het winnen van de dubbel. Wat was het heerlijk om Matthijs de Ligt de kampioensschaal te zien liften en spelers te zien hossen met de dennenappel. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de schaal en beker, nu het stof van alle huldigingen en festiviteiten is neergedaald? We vroegen het eens na!

06 juni 2019 - 10:29
ziyech-schaal-1200
Wij krijgen geen genoeg van deze plaatjes! © Ajax Images

We hebben allemaal kunnen zien hoe de uitgelaten Ajacieden stonden te dansen en te zwaaien met schaal en beker. De schaal was zelfs voorzien van een GoPro-camera tijdens de huldiging. Maar op zeker moment is het feestje voorbij en wij vroegen ons af: wie neemt het zilverwaar vervolgens mee? Wie is er verantwoordelijk voor en wat gebeurt er precies mee?

We zoeken contact met de persafdeling van Ajax voor een stukje duiding. We zijn benieuwd wie de prijzenkast van Ajax beheert en wat er met een gewonnen prijs gebeurt als de selectie er eenmaal mee is uitgefeest. Wat is de definitieve bestemming?

“In de eerste dagen na de winst zijn de prijzen in beheer van onze teammanager, de manager wedstrijdzaken en het hoofd communicatie,” legt de woordvoerder uit. “Zij bepalen waar de prijzen allemaal heengaan, uiteraard met goedkeuring van de directie.”

De definitieve bestemming is uiteraard de Ajax Gallery of Fame, in de Johan Cruijff Arena, maar voor het zover is gaan schaal en beker nog op een soort rondreis!

“Voor ze naar onze Gallery of Fame gaan gebeurt er nog wel het een en ander mee,” legt de woordvoerder uit. “Na de huldiging op het Museumplein waren de prijzen te zien op de twee feestavonden voor familie, medewerkers en relaties. Daar stonden ze tentoongesteld, zodat iedereen er mee op de foto kon. Ook waren ze decorstuk bij een aantal eindejaarsinterviews, bij onder meer Ziggo Sport en Inside Ajax.”

Maar dat is natuurlijk nog niet alles. “Nee, zeker niet. De schaal en beker gaan vervolgens nog langs een aantal belangrijke plekken, zoals de sponsors  Ziggo, SuitSupply en Adidas, maar ook langs SV Ajax, scholen, ziekenhuizen en een aantal evenementen van jullie zelf, zoals de Ajax Kids Tour en het SV Ajax voetbaltoernooi in het Olympisch Stadion. Op deze manier krijgen zo veel mogelijk supporters de kans om ‘de dubbel’ van dichtbij te zien en natuurlijk om een mooie foto te schieten met de trofeeën.”

Soms vinden er nog kleine restauraties plaats en worden de prijzen grondig schoongemaakt voor ze de vitrine ingaan

Hoewel de datum van de Open Dag van Ajax nog niet bekend is, laat de woordvoerder wel weten dat ook daar de prijzen te zien zullen zijn. “Uiteraard,” klinkt het zonder twijfel.

Als schaal en beker ‘uitgereisd’ zijn, gaan ze richting de Gallery of Fame. Hier worden immers alle grote prijzen tentoongesteld en je komt erlangs als je een stadiontour doet. Wanneer ze daar te zien zijn, is nog even de vraag, maar Ajax mikt op het begin van het nieuwe seizoen. Voor die tijd moet er nog wel het een en ander gebeuren.

“Voordat een object wordt toegevoegd aan de Gallery of Fame, gaat deze eerst langs het Ajax Erfgoed,” zo krijgen we uitgelegd. “Hier worden de prijzen geïnspecteerd op (kleine) gebreken en krijgt elk object een uniek nummer. Het object wordt geregistreerd in een museaal programma, waarin ondermeer de standplaats, de afmetingen en de verzekerde waarde worden opgenomen.”

Zijn ze dan klaar om tentoongesteld te worden? Nog niet helemaal. “Soms vinden er nog kleine restauraties plaats en worden de prijzen grondig schoongemaakt, zodat alles mooi glinstert en glimt achter het glas van de vitrine.”

Overigens zijn niet alle door Ajax gewonnen prijzen te bewonderen in de Gallery of Fame, want daar is simpelweg geen ruimte voor. De woordvoerder: “In de Ajax Gallery of Fame zijn alleen de grote en belangrijkste prijzen te zien. De KNVB-bekers en Johan Cruijffschalen worden bijvoorbeeld niet allemaal geëxposeerd en vinden een plekje in andere ruimtes van het stadion.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >