Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wil vechten voor elke speler in zijn selectie

Op het terras van landhuishotel De Bloemenbeek schoof Erik ten Hag vrijdag aan voor zijn eerste persconferentie van het seizoen. De te verwachten onderwerpen kwamen voorbij, zoals de onzekerheid rondom het mogelijk vertrek van enkele bepalende spelers. Ten Hag sprak over een complexe puzzel.

29 juni 2019 - 08:01
hag-overmars-1200
Welke konijnen komen er nog uit de hoge hoed...? © Ajax Images

De allereerste vraag die de coach op zich afgevuurd kreeg was of hij straks opgelucht is als het 31 augustus is geweest en de transferwindow op slot gaat. “Natuurlijk is het altijd prettig als je weet met welke selectie je aan de slag gaat, maar nee, dat weten we nog niet. We proberen de juiste lijnen te leggen en klaar te zijn voor als er spelers vertrekken.”

Ten Hag wil er niet dramatisch over doen, maar geeft wel toe dat het lastig is om mee om te gaan. “We houden met een aantal scenario’s rekening en weten dat spelers vertrekken. Maar we weten ook dat we een grote kern zullen behouden. We zijn voorbereid en wachten af hoe de transfermarkt zich ontwikkelt.”

De geruchtenstroom draait inmiddels op volle toeren. Frenkie de Jong is al weg, Matthijs de Ligt staat op het punt om te gaan, Donny van de Beek wordt genoemd bij Real Madrid en Hakim Ziyech bij Sevilla. “Ziyech? Ik weet dat hij kan vertrekken, maar er is ook een goede kans dat hij blijft. Maar ik weet het niet, net zoals jullie het niet weten.”

Ten Hag kent de geruchten, maar blijft rustig. “We zullen vechten voor elke speler die in onze selectie zit en hopen dat we spelers die aantrekkelijk zijn op de transfermarkt kunnen behouden. Lukt dat niet, dan zorgen we dat we adequate vervangers hebben,” stelt de trainer, mede op de vraag of hij deze toezegging heeft gekregen tijdens de onderhandelingen over zijn contractverlenging.

Een van de spelers die zal gaan is De Ligt. Komt daar nog een specifieke speler voor terug? Ten Hag: “Voor De Ligt hebben we mogelijkheden met Magallán en Veltman. We hebben daar opties en we gebruiken de voorbereiding om dat allemaal te testen. Natuurlijk zijn we altijd alert op de transfermarkt en als we mogelijkheden zien, dan laten we dat niet na.”

Wij durven de gok best te wagen dat de club nog in actie komt als de aanvoerder Ajax verlaat. Het is immers nog tamelijk onzeker of Magallán het niveau daadwerkelijk aankan en Veltman is inmiddels meer rechtsback dan centrale verdediger.

Dan is er natuurlijk ook nog de continue berichtenstroom over PSV’er Steven Bergwijn. Ten Hag leek het spel wel grappig te vinden en ging er tijdens het perspraatje op bijzondere wijze op in.

“Bergwijn is bij ons nooit genoemd,” sprak Ten Hag het journaille met een brede grijns toe. “Dat maken jullie ervan. Als we nieuws hebben, dan melden we dat. We hebben onze lijstje klaar per positie en we weten wat we willen. Nee, ik zeg niet dat Bergwijn niet op het lijstje staat, maar ook niet dat hij er wel op staat."

Het was een aardig staaltje pokerfacen van Ten Hag, die ook inging op een speler die terugkeerde van een blessure. In De Lutte werkt deze middenvelder er keihard aan de trainersstaf te laten zien dat hij op de weg terug is. We hebben het natuurlijk over Carel Eiting, die voor niks minder dan een basisplaats gaat.

Feit is dat Ten Hag van de Ajacied is gecharmeerd. Dat bleek begin vorig seizoen nog. Je zou bijvoorbeeld bijna vergeten dat Eiting gewoon een basisplaats had, thuis tegen AEK Athene in de Champions League.

“Hij heeft een blessure gehad, waardoor hij er lang uit was. We kennen zijn potentieel en dat liet hij begin vorig seizoen ook zien,” vertelde Ten Hag. “Hij heeft tijdens zijn revalidatie op bepaalde vlakken ontwikkelingen doorgemaakt. Vooral op fysiek vlak zie ik dat terug. Wil hij basisspeler worden? Dat lijkt mij de juiste houding. Of het reëel is? Dat was het vorig jaar ook.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >