Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rake penalty vlak voor tijd brengt Oranje naar kwartfinales WK!

Het Nederlands elftal heeft de kwartfinale van het WK vrouwen gehaald door Japan met 2-1 te verslaan. Gemakkelijk ging het wederom niet, maar vlak voor tijd schoot Lieke Martens tot opluchting van alles en iedereen een strafschop tegen de touwen.

25 juni 2019 - 22:55
oranje-vrouwen-1200
Oranje viert een feestje, want de kwartfinale is een feit! © Pro Shots

Oranje begon geconcentreerd aan het duel met Japan en dat betaalde zich snel uit. In het Franse Rennes was het namelijk al na een kwartier kassa! Lieke Martens, die nog niet uitblonk dit WK, mikte vanuit een corner met een handige voetbeweging raak en dus kon er gejuicht worden.

Het was een flinke opsteker voor Oranje, want de ploeg wist - ondanks de drie gewonnen groepswedstrijden - dit WK nog niet echt te overtuigen. Direct na de treffer van Martens was het even schrikken, maar Japan wist een grote kans niet te verzilveren. De paal stond in de weg.

Het was echter uitstel van de gelijkmaker die toch zou volgen. Vlak voor rust werd Yui Hasegawa met een steekbal vrij gezet voor doelvrouw Sari van Veenendaal. De Japanse wist daar wel raad mee en werkte de 1-1 beheerst binnen, waardoor Nederland weer opnieuw kon beginnen.

Na de pauze pakte Oranje de draad weer op en had het beduidend vaker en langer de bal dan Japan, dat sluw bleef loeren op mogelijkheden om te counteren. Het was aan Van Veenendaal te danken dat Japan daar na dik een uur spelen niet succesvol mee was. De keepster keerde knap een afstandsschot en voorkwam daarmee een achterstand.

Bondscoach Sarina Wiegman besloot in te grijpen en haalde Shanice van de Sanden naar de kant ten faveure van Lineth Beeresteyn. Nederland probeerde het allemaal wel, maar de opponent produceerde toch echt de grootste kansen. Oranje stond tien minuten voor tijd op de rand van de afgrond en zag hoe een Japanse pegel op de lat boven Van Veenendaal uiteen spatte.

Oranje Vrouwen kroop daarna meerdere keren door het oog van de naald, maar kreeg vlak voor tijd hulp van de arbitrage. Vivianne Miedema schoot in de vijandelijke zestien op een Japanse hand en dus volgde er - ook na controle door de VAR - een penalty, die feilloos werd benut door Martens. Zij stuurde de doelvrouw beheerst de verkeerde kant op.

Met nog vijf minuten extra tijd op de klok was het nog even razend spannend, maar fout ging het niet meer. Oranje staat in de kwartfinales van het WK, waarin Italië de volgende tegenstander is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >