Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Op valreep winst voor Oranje Vrouwen tijdens eerste WK-optreden

Het WK is voor Oranje Vrouwen begonnen met een prima resultaat. Het Nederlands elftal won in de ultieme slotfase van Nieuw-Zeeland, dat voor het eerst in vier WK's een keertje hoopte om een wedstrijd te winnen. Oranje werd in Le Havre beloond voor haar aanvalslust, waarna een rake kopbal van Jill Roord het verschil (1-0) maakte.

11 juni 2019 - 16:58
roordleeuwincar
De ontlading is groot als het toch nog lukt om te winnen. © Pro Shots

Oranje werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds dominanter, maar de Kiwi's lieten zich niet zomaar opzij zetten en wisten – soms op ietwat wonderbaarlijke wijze – lange tijd de gelederen gesloten te houden. Dit was enerzijds hun eigen verdienste, maar de slordigheid van de aanvalsters speelde ook een rol.

Vandaar dat bondscoach Sarina Wiegman in de tweede helft besloot om de nodige wijzigingen door te voeren. De coupe van Shanice van de Shanden was op rechts namelijk flitsender dan haar spel, terwijl Lieke Martens en Vivianne Miedema op links best een goede connectie hadden. Het was alleen te weinig om de defensie van Nieuw-Zeeland uiteen te splijten.

Ook in de slotfase, toen de tijd langzaam begon te dringen, bleef Oranje gewoon een tikje te slordig om het verschil te kunnen maken. De opbouw van achteruit was echt niet slecht, maar in de laatste fase van het veld lukte het maar niet om het hoofd koel te houden. In de laatste fase van de wedstrijd lukte dat wel, met dank aan Roord. De invalster kopte raak na goed stoorwerk van Lineth Beerensteyn, die even eerder Van de Sanden had afgelost.

Zo kwam het toch nog goed voor Oranje Vrouwen, waarbij Kika van Es de enige (nu nog) Ajaxspeelster was die in actie kwam. Het elftal bestond verder vooral uit voetbalsters die in het buitenland volledig professioneel spelen. Van Es werd in het laatste kwartier naar de kant gehaald ten faveure van Merel van Dongen.

Dankzij de late overwinning meldt het Nederlands elftal zich samen met Canada aan kop van groep E. Canada won met dezelfde cijfers (1-0) van Kameroen. De vrouwenploeg van Kameroen is zaterdag de volgende tegenstander van Oranje en dan wordt het zaak om een zo goed mogelijke uitgangspositie te creëren voor het vervolg van het toernooi.

Er doen namelijk 24 landen mee aan het WK in Frankrijk, waardoor een derde plaats in de poule eventueel genoeg kan zijn om door te stoten naar de achtste finales. Hoe hoger je in je eigen groep eindigt, des te 'gemakkelijker' zou de route naar succes moeten zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >