Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nuchtere Ten Hag heeft geen tijd voor mooie herinneringen

Erik ten Hag heeft absoluut volop genoten van het afgelopen successeizoen, maar echt lang bleef de trainer er niet in hangen. Dat kon simpelweg niet. Een nieuwe voetbaljaargang staat al te rammelen aan de poort. De trainer koestert de mooie herinneringen, maar ze tellen niet meer.

28 juni 2019 - 14:57
hag-12001
Mooie herinneringen tellen niet meer... © Ajax Images

Na een intensieve ochtendtraining in een snikheet De Lutte schuift Ten Hag aan voor een ingelaste persconferentie. De coach heeft bij lange na nog niet de beschikking over een volledige selectie en moet het vooral doen met spelers van Jong Ajax. Toch is de belangstelling van de vaderlandse media alweer enorm.
 
Waar menig international nog geniet van een welverdiende vakantie - of juist nog in die hoedanigheid aan de slag is - werkt de trainer alweer toe naar nieuwe successen. De voorbereiding op het komende seizoen begon al nog voor bekend was dat Ajax kampioen zou worden. Regeren is vooruitzien.

Kon Ten Hag een beetje afstand nemen van het voetbal na het winnen van de schaal en de beker? Niet helemaal, zo blijkt uit zijn antwoord op precies die vraag van Ajax Life. De trainer spreekt vaak over de grote belasting voor zijn spelers, maar zelf heeft hij ook maar kort kunnen nagenieten van het succes en de mooie momenten.
 
“Natuurlijk, dat is zo,” geeft Ten Hag grif toe. “Op zeker moment is een seizoen afgelopen, maar in je hoofd begin je gelijk alweer aan een nieuw seizoen. Sterker nog, dat begon al gedurende het afgelopen seizoen. Eigenlijk lopen er twee trajecten langs elkaar.”

Ten Hag legt daarbij uit dat scouting natuurlijk sowieso een continu proces is en dat hij nog voor het einde van afgelopen seizoen beslissingen moest nemen over de voorbereiding van komend seizoen. En dat is nog een tamelijk complexe puzzel, zo blijkt.
 
Ten Hag: “Je moet daarbij vanuit verschillende scenario’s denken. Word je eerste in de competitie of tweede? Dat maakt uit hoe je voorbereiding op het nieuwe seizoen aanvliegt. Uiteindelijk wisten we dat we de titel hadden behaald en dan kun je definitief plannen maken en gaat een nieuw seizoen als vanzelf alweer gelijk leven.”
 
Maar is er dan wel tijd om te genieten van het behaalde succes? Om even gas terug te nemen en om de accu op te laden? Spelers hebben rust nodig, maar geldt dat ook niet voor een trainer? Ten Hag weet dat de voetbalwereld ‘crazy’ is, zoals hij dat zelf zegt, maar het is een gegeven. Zo nuchter kijkt de oefenmeester naar de situatie.

“Op een natuurlijke wijze gaat het ene seizoen naadloos over in het volgende. Dat is gewoon zo,” constateert Ten Hag droogjes, die wel stelt een korte vakantie te hebben gehad. “De herinneringen zijn mooi, maar die schuiven nu langzaam naar de achtergrond en je focust je steeds meer op het nieuwe seizoen.”

Ajax sluit de trainingsweek in De Lutte af met een oefenwedstrijd tegen Aalborg. Deze wedstrijd wordt zaterdag gespeeld om 12.00 uur. Het duel wordt live uitgezonden door Ziggo Sport Select, op kanaal 14.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >