Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kijktip: documentaire over Bobby Haarms op Fox Sports

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Ajacied Bob Haarms overleed (6 juni 2009). Om die reden blikken spelers, trainers, supporters, vrienden en schrijver Raymond Bouwman in een documentaire terug op de iconische assistent-trainer van Ajax. De docu 'Bobby' gaat op 5 juni om 20.00 uur in première op Fox Sports. Kijken, snuiters!

05 juni 2019 - 08:04
haarms-vierklau-1200
Pas als Bob je onder handen had genomen wist je of je weer speelklaar was. © Ajax Images

Haarms was zijn leven lang Ajacied en bij Ajacieden ook goed bekend als 'De Goede Beul'. Hij werd geboren aan de Middenweg, tegenover stadion De Meer, dat toen nog in aanbouw is. Hij kon toen nog niet weten dat-ie er ook als Ajaxvoetballer te zien zou zijn.

Tussen 1952 en 1960 kwam Haarms uit voor het eerste elftal van Ajax. Een knieblessure maakte dat hij eerder dan gewild moest stoppen met voetballen. Voor Ajax bleef hij gelukkig behouden. Als assistent- en hersteltrainer stond hij van 1967 tot 1981 en van 1986 tot 2000 bij Ajax onder contract.

In al die jaren zag Haarms de meest iconische trainers en spelers komen en gaan. Hij maakte lief en leed mee met ze mee en was er altijd bij als Ajax alweer een mooie prijs mocht tonen aan het publiek.

Het werkelijk prachtige standbeeld van Haarms bij de hoofdingang van de Arena is voorzien van zijn bijnaam: De Goede Beul. Een geweldige koosnaam.

Haarms kreeg deze enerzijds toebedeeld wegens zijn behulpzame en sociale karakter en anderzijds vanwege de meedogenloos zware trainingen waaraan hij spelers onderwierp die terugkwamen na een blessure.

Als een speler zonder kleerscheuren de trainingen van Haarms doorstond, dan stond het vast dat deze zich snel bij de A-selectie kon aansluiten. Die beelden kennen de meesten van jullie maar al te goed.

In de docu probeert de maker te achterhalen wat Haarms als assistent-trainer zo bijzonder maakte. Louis van Gaal: "De meest loyale assistent die ik ooit heb gehad." Ook Simon Tahamata is lovend: "Hij was als een tweede vader voor mij." Natuurlijk komt ook Sjaak Swart aan het woord: "Bob was mentaal ijzersterk. Als je niet deed wat er gezegd werd, kreeg je op je sodemieter."

Mooi woorden zijn er ook van Frank Rijkaard: "Ik heb mijn terugkeer bij Ajax aan hem te danken. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor." Bouwman (die samen met Michel Sleutelberg de biografie van Haarms ‘Tussen hemel en hok’ schreef) zegt in de documentaire: "Haarms was een fenomeen, geen assistent-trainer die zo veel prijzen won en zo veel trainers diende. Niemand was zo geliefd bij de fans als hij. Hij had zelfs een eigen fanclub."

Uitzendschema:

  • Woensdag 5 juni 20:00 uur Fox Sports 1
  • Woensdag 5 juni 23:00 uur Fox Sports 3
  • Donderdag 6 juni 18:00 uur Fox Sports 3
  • Zaterdag 8 juni 17:00 uur Fox Sports 3
  • Woensdag 12 juni 20:00 uur Fox Sports 1

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >