Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Interessante gedachte: De Ligt nu verreweg meest waardevolle speler

FC Barcelona en Paris Saint-Germain vechten het uit. Nee, Real Madrid wil de verdediger halen. Maar de beste optie is toch echt Bayern München. Of staat Manchester City op pole-position? Die ongevraagde adviezen zijn allemaal een beetje stom of zelfs vervelend, maar we zijn nu wel op wat interessante gedachten gestuit over Matthijs de Ligt.

06 juni 2019 - 14:01
ligtmeestwaardevolcar
Het is pas nieuws als een club niet dingt naar de krabbel van De Ligt... © Pro Shots

De aanvoerder van Ajax breekt zo'n beetje ieder denkbaar record. En gelukkig prijken er op De Ligts palmares inmiddels ook prijzen met zijn club. De Ajacied legde beslag op de KNVB-beker en kreeg de schaal uitgereikt, omdat Ajax eindelijk voor de 34ste keer kampioen van Nederland werd.

De kans dat later ook de 35ste landstitel met De Ligt wordt gevierd, lijkt maar klein. Helaas. Half Europa jaagt op zijn handtekening. Of moeten we zelfs zeggen heel Europa? Iedereen is er maar druk mee. Je kunt bijna geen krant openslaan of door je Twitter-tijdlijn scrollen en het gaat over De Ligt.

Waarom? Dat is een interessante vraag, al is die vraag deels natuurlijk al beantwoord wanneer je bedenkt dat De Ligt gewoon een onwijs goede verdediger is. Je kunt zelfs stellen dat je nog steeds talent bent op je negentiende. Vandaar ook dat De Ligt onlangs werd uitgeroepen tot 'Golden Boy'.

En nu zitten de grootste clubs van Europa dus op het vinkentouw voor De Ligt. Omdat hij die ene verdediger is van zijn generatie die op jonge leeftijd al volledig is gevormd en amper nog iets te leren heeft, zo lezen we in The Independent. De tegenwoordig digitale krant omschrijft De Ligt als de voetballer die tijdens deze zomerse transfermarkt de meeste waarde vertegenwoordigt.

Let op: dit is iets anders dan de duurste voetballer, die met de hoogste transfersom. Eden Hazard, Christian Eriksen en Paul Pogba wisselen misschien wel voor meer geld van club, maar daar krijg je als werkgever nog een seizoentje of vier voor terug, als het meezit. De Ligt – negentien jaar jong, we herhalen het nog maar eens – bevindt zich pas aan het begin van zijn carrière.

Wat is een reële transfersom voor De Ligt, als je hem als club echt graag wil inlijven. 100 miljoen euro, 150 miljoen euro, misschien zelfs 175 miljoen euro? Wij verzinnen die bedragen niet. Echt niet, ze worden geopperd door The Independent. Virgil van Dijk dient als een goed voorbeeld van resultaat op een gedane investering.

Liverpool betaalde 80 miljoen euro voor Van Dijk in de winterstop van 2017/2018, won en verloor sindsdien een Champions League-finale en pakte afgelopen seizoen maar liefst 97 punten in de Premier League. Dat aantal is normaal gesproken altijd goed voor een kampioenschap, ware het niet dat het Manchester City van Pep Guardiola het nog net iets beter deed. Onvoorstelbaar!

Terug naar De Ligt. Niet veel spelers, laat staan verdedigers, zijn op jonge leeftijd al zo goed als volmaakt. De auteur van het artikel, Jack Pitt-Brooke, komt tot slechts twee voorbeelden: Gerard Pique en Rio Ferdinand. Maar op zijn negentiende was Pique verhuurd aan Real Zaragoza en voetbalde Ferdinand bij West Ham United...

Dit is voor De Ligt dus nog maar het begin. We mogen onwijs blij zijn dat de verdediger twee succesvolle Europese campagnes met Ajax heeft meegemaakt en in de laatste weken twee kronen zette op seizoen 2018/2019. Helemaal toevallig is dat natuurlijk niet. De aanwezigheid van De Ligt maakte dit mede mogelijk.

De Ligt wordt alleen nog maar beter. Vandaar dat Barcelona en PSG het uitvechten en Real ook geen 'nee' zegt. Daarom hoopt Bayern dat De Ligt de Duitsers als beste optie ziet en Man City zijn zogenaamde pole-position hoopt om in te zetten in een overwinning. Anders is er wel Manchester United...

De favoriete club van De Ligt kan straks weer tien jaar vooruit. Laten we maar blij zijn dat we in ieder geval 117 wedstrijden van hem konden genieten, want de kans dat we optreden 118 nog beleven, is vrij klein. Of zelfs nul. Zeker als een verdedigend talent van een miljoentje of 80 een 'koopje' kan blijken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >