Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: en toen werd Utrecht-thuis de grote Ziyech-show

Ziyech, Ziyech, Ziyech! Het was wel duidelijk wie de Ajacieden op de tribunes de beste speler vonden tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Hakim Ziyech natuurlijk. De spelmaker nam zijn ploeg duidelijk op sleeptouw, waarna een eindstand van 4-1 op het scorebord verscheen.

14 mei 2019 - 11:38
passmapsajautrcar

Erik ten Hag voorspelde voor aanvang van het seizoen dat Ajax 27 wedstrijden moest winnen om kampioen te worden. De overwinning van zondag was de... 27ste! Genoeg voor het kampioenschap is het niet. Nog niet. Ajax gaat een paar dagen door het leven als officieus kampioen en woensdag rond 21.15 uur wordt het officieel.

De spanning gierde door de Johan Cruijff Arena en dat werd alleen maar nog heviger toen het al na 38 seconden verkeerd ging. Utrecht nam brutaal de leiding, maar wat er toen gebeurde... Prachtig om te zien hoe Ajax verse energie aanboorde en als de brandweer op jacht ging naar doelpunten.

Het leverde mooie statistieken op, check de input van @11tegen11 maar!

xG-plot en pitch plot
4-1-winst, een waarde aan Expected Goals van 4,71 en 99 procent winstkans. Als je dit zo ziet, kun je je niet voorstellen dat we nog een tijdje in de stress hebben gezeten. Maar, pfoe, nou... er kunnen gekke dingen gebeuren met een Ajacied, hoor, tijdens de titelrace. We zaten eerlijk gezegd pas na de 3-1 een beetje rustig op onze stoel.

Dit had alles te maken met de onrust die maar moeilijk verdween uit het elftal. Ajax pakte het echt fantastisch op na de 0-1, maar het duurde wel eventjes voordat het lukte om Utrecht af te schudden. De paniek na een redding van Onana, waarbij De Ligt en Veltman de bal tegen elkaar aan schoten, sprak wat dat betreft boekdelen.

Gelukkig stapelden de kansen zich al snel op. De trapsgewijze vorm van het xG-plot is echt perfect! Kans na kans na kans. En grote kansen ook. Het kon dan ook niet lang duren voordat Ajax doel trof. Het duurde slechts een kwartiertje voordat Klaas Jan Huntelaar zijn 'spitsengoal' had gemaakt. Bij de eerste paal voor je man komen en een voorzet afmaken. De voorzet kwam van Donny van de Beek, maar had nooit kunnen plaatsvinden zonder opening van Ziyech. Heerlijk!

Goede timing kon Ajax ook niet ontzegd worden, want precies voor rust was de voorsprong daar. Ook dit doelpunt was te danken aan gretigheid en wilskracht, want de eerste voorzet was nog te hard en ging aan spelers voorbij. Wat er gebeurt als je de bal vervolgens oppakt en doorgaat, hebben we gezien. Donny kopte raak en vanaf dat moment werd de middag alleen maar mooier.

Ajax bleef na rust net zo dwingend voetballen, alleen duurde het een tijdje voordat de wedstrijd in het slot werd gegooid. Aan de kansen lag het niet, aan het afmaken wel. Bekijk ook het pitch plot eens en zie vanaf waar de doelpogingen tot stand komen. We zien maar liefst zes vrij grote bollen serieus dicht in de buurt van het doel en dan is het gewoon een kwestie van tijd voordat het raak is.

Het was uiteindelijk Dusan Tadic, tot dat punt misschien een tikje bleu, die de stand eigenhandig naar 4-1 tilde door twee keer doel te treffen. De eerste keer nadat de bal uit een corner voor zijn voeten was gevallen en daarna door een penalty te benutten. De aandacht kon daarmee worden verlegd naar de ontwikkelingen in Alkmaar, waar PSV met 1-0 stond te verliezen van AZ.

De figuurlijke schijnwerpers hadden in de slotfase nog even volop op Lassina Traoré gericht kunnen worden, maar het lukte de debutant net niet om zich in het rijtje scorende debutanten te scharen. De Burkinees mikte de bal te hoog en schoot de lat bijna aan gruzelementen.

Passmaps
De passmap van Ajax is er eentje om in te lijsten! Wat een prachtig gezicht! Er was veelvuldig balbezit en Utrecht werd, onder leiding van Ziyech, zo erg opgejaagd dat het amper lukte de bal meerdere passes op rij in de ploeg te houden. Het was slechts wachten totdat Ajax een gaatje ging vinden.

Daar was wel wat heen en weer geschuif voor nodig. Of nee, dat klinkt te oneerbiedig, er werd gepasst totdat zich een opening voordeed om van te profiteren. Het door de tegenpartij gemetselde muurtje stelde maar weinig voor en het lukte Ajax al snel om tussen de linies te voetballen. Dat gebeurde zondag met Noussair Mazraoui op de positie van Lasse Schöne, met als idee nog meer dynamiek aan de elf van Ajax toe te voegen.

Mazraoui deed het goed, maar moest net als in de KNVB-bekerfinale tegen Willem II (0-4) wel eventjes zijn draai vinden. Zodra Mazraoui iets dieper komt te staan, met Frenkie als eerste schakel tussen verdediging en Ajax, begint de tandem met Ziyech te draaien en vanaf dat moment wordt Utrecht langzaam dronken gespeeld. Dit proces bereikt in de tweede helft zijn climax als Ajax duidelijk de baas wordt op het veld en weet dat een overwinning aanstaande is.

Wat wel opvalt is de betrekkelijk anonieme rol van beide backs. Het gebeurt nog wel eens dat Joël Veltman in de opbouw wordt overgeslagen, terwijl je bepaalde ballen wel op Mazraoui ziet worden gespeeld wanneer hij als rechtsback staat opgesteld. Overigens zijn er tijden geweest waarin we er gek van werden dat er telkens een back in balbezit was, dus we hoeven er ook weer niet al te dramatisch over te doen. Lekker vooruit voetballen!

En ook Nico Tagliafico had een wat bescheiden rol. De Argentijn oogt een tikje vermoeid en dat is niet gek, als je bedenkt dat er allemaal is gebeurd sinds zijn komst naar Amsterdam. Tagliafico deed in verdedigend opzicht trouwens precies waarvoor hij stond opgesteld, met twee tackles, drie geblokte schoten, drie goede verdedigende acties en vier gewonnen kopduels.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1128208411160662016

Zone 14
Weet je nog dat het Ajax tegen Tottenham Hotspur amper lukte om een bal in de punt van de aanval te krijgen? Tijdens Ajax - Utrecht gebeurde zondag precies het tegenovergestelde. Er stond constant een aanspeelpunt voorin en die werd ook zeer regelmatig bereikt. Je kunt dit aflezen uit het patroon van de passes binnen Zone 14, maar ook aan de percentages.

De meeste ballen gingen linksaf, maar dat was niet echt een punt. Het was ondanks de afslag linksaf vrijwel de hele wedstrijd mogelijk om 'door' te voetballen. Hoe vaak gebeurde het wel niet dat de bal vanaf de achterlijn, ergens linksvoor, toch weer voor het doel kwam waarna zich een kans voordeed waaruit Ajax had kunnen scoren?

Het is echt netjes om te zien dat 21 van de 25 passes vanuit Zone 14 met succes werden verstuurd. Al helemaal wanneer je bedenkt dat een duidelijke meerderheid van die passes vooruit ging. En niet zo'n beetje ook. En ook als we inzoomen op vooral moeilijke ballen, die in het zestienmetergebied dus, is sprake van een rapport waarmee je thuis kunt komen: alle zeven succesvol plus twee asissts!

Halfspaces
Meer van hetzelfde zie je in de halfspaces. Het lukte Ajax tegen Spurs amper om vanuit halfspaces een teamgenoot te bereiken dicht in de buurt van het doel, maar dit was tegen Utrecht totaal geen probleem. Is dit het verschil tussen Huntelaar en Dolberg? Dat is misschien iets te gemakkelijk om te zeggen, de kwaliteit van de opponent speelt ook een rol, maar feit is wel dat 'The Hunter' de laatste tijd de voorkeur geniet en ook levert, waar Dolberg niet echt lekker uit de verf komt.

De energie en drang naar voren waarmee Ajax voetbalde, zie je in het plot heel goed terug. Het lijkt haast wel alsof een peuter heeft zitten krassen op een kleurplaat. Er zijn zo veel lijntjes getrokken! De cijfers liegen er wederom niet om: 66 passes in totaal, waarvan 50 met succes verstuurd en maar liefst 33 keer werd de bal in 'de zestien' gebracht. Van die 33 passes werden er 23 ook echt ontvangen, dat is werkelijk waar uitstekend!

Het valt eens te meer op dat Ajax op het veld linksaf sloeg. Dit heeft er onder meer mee te maken dat Ziyech naar binnen trekt, waardoor er meer druk op de verdediging komt te staan, of door het spel snel te verleggen als hij vertrekt vanaf de rechterflank. Het lijkt daardoor misschien alsof er vanaf rechts geen activiteit wordt ontplooid, maar het is meer zo dat er een andere dynamiek plaatsvindt.

Als we nu woensdag opnieuw zo'n dwingend Ajax zien voetballen in de kampioenswedstrijd dan komt het dit keer tegen De Graafschap wel goed, toch? En anders vast ook wel. Tijd voor... pak schaal!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >