Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

De Ligt voelt dat Ajax iets bizars doet: 'We kunnen nog meer'

Laten we hopen dat die ene uitgoal van Ajax goud waard blijkt. Laten we hopen dat de ploeg enkele gemiste kansen op een tweede treffer straks niet bezuurt. Er is iets bizars gaande: Ajax kan ten koste van Tottenham Hotspur de Champions League-finale halen. Matthijs de Ligt kijkt verder en hoopt op een succesvolle prijzenjacht.

01 mei 2019 - 17:47
ligttbizarcar

Hoe kijk jij halverwege het tweeluik met Spurs naar de stand van zaken?
“We hebben een goed resultaat geboekt, dat van grote waarde kan zijn, maar er komt nog een belangrijke tweede wedstrijd. We zullen zien of we de finale halen. Of we dit niet meer mogen weggeven? Er zijn wel gekkere dingen gebeurd. We verloren thuis van Real Madrid, maar uit speelden we ze weg. Er kan dus nog van alles gebeuren. We moeten op onze hoede zijn.”

Ajax ging zelfs in een halve finale met zelfverzekerd spel van start. Sta jij daar nog van te kijken?
“Ik ben er niet verbaasd over, want ik weet hoe we kunnen spelen. Dat gaat automatisch. Het niveau tijdens de trainingen is heel hoog en daar leggen we de basis voor onze optredens in de wedstrijden. Dus nee, ik ben niet verbaasd over hoe we spelen.”

Het eerste halfuur was geweldig, maar toen kwam Mousa Sissoko erin en veranderde het spelbeeld. Hoe kwam dat?
“De eerste helft speelden we goed en konden we combineren omdat er geen druk kwam op de bal. Maar toen schakelde Spurs naar vier middenvelders en werd het één-tegen-één. Daar hadden we het lastig mee, maar dat wisten we van tevoren. Spurs is een team dat drukt en presst. Het eerste halfuur was heel goed. Ons beste halfuur van het hele seizoen? Dat weet ik niet, maar het was goed.”

Er lijkt niet echt sprake van grote vreugde bij de Ajaxspelers, waarom niet?
“Het was een behoorlijk intensieve wedstrijd. Spurs gaf gas in de tweede helft en dan wordt het nog intensiever. Er hing ook geen feeststemming in de kleedkamer. Misschien omdat we pas halverwege zijn. En iedereen was ook wel vermoeid. We moeten nu zo snel mogelijk herstellen. Ik merkte dat de focus op de volgende wedstrijd er gelijk alweer was. Dat is een goed teken, vind ik.”

Kan Ajax alles? We zien dit spelbeeld niet zo vaak, maar er werd fantastisch verdedigd!
“Ik denk dat dit ook nodig is, anders win je niet. Er wordt in de top meer gevraagd dan alleen maar leuk voetbal. Dat laten we met de ploeg nu ook zien. We vechten en strijden voor iedere meter. Het ging uitstekend, Daley Blind en ik zijn ook goed op elkaar ingespeeld. De samenwerking is tijdens de vele wedstrijden dit seizoen alleen maar beter geworden. Je leert elkaar aan te voelen. Ik denk dat we een goed duo zijn.”

Kun je iets vertellen over het verdedigen van de standaardsituaties? Daaruit leek Spurs nog het gevaarlijkst...
“Er loopt bij Spurs een aantal fysieke gasten rond. Alderweireld en Vertonghen, maar ook Llorente die ervoor kruipt. Zij chippen de bal goed en dan is het voor ons zaak om op het juiste moment terug te lopen. Dat deden we voor rust een paar keer niet goed en dan krijgen zij mogelijkheden. Maar doordat wij 'hoog' stonden met de laatste lijn moesten ze koppen vanaf een behoorlijke afstand. Het leek gevaarlijker dan het was.”

Clubs als FC Barcelona en Liverpool spelen wel vaker een Europese finale, maakt dit wat Ajax aan het doen is extra bijzonder?
“Er gebeurt zeker iets unieks, dat gevoel hebben we zelf ook. Wat we nu doen, is natuurlijk bizar. Maar we kunnen nog veel meer. Dat is het mooie van voetbal. Er is nog zo veel meer om voor te voetballen. We dromen ervan om de finale te halen, maar het gaat stap voor stap. Eerst de KNVB-bekerfinale, dan de return tegen Spurs en vervolgens het slot van de competitie. Er komen mooie weken aan.”

Tot slot: wat verwacht je van de return?
“Spurs zal volgas geven, want er moet natuurlijk gescoord worden. Wie weet doen er wat spelers mee die nu geblesseerd zijn, dus het zal nog lastig worden. De druk van de favorietenrol is niet nieuw, dat kennen we al van de eredivisie. We moeten het ermee doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >