Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pochettino over hoofdpijn Vertonghen: ‘De dokter is de baas’

Jan Vertonghen kwam dinsdag na langdurig behandeld te zijn aan een hoofdkwetsuur toch weer binnen de lijnen, maar het was van korte duur. Al direct werd duidelijk dat het niet ging. Totaal groggy ging de Belg het veld af de tunnel in. Had hij er niet gewoon gelijk af gemoeten?

01 mei 2019 - 12:35
vertonghen-hoofdpijn-1200
Vertonghen werd niet alleen vanaf de thuisvakken toegejuicht. © Pro Shots

Het is een vraag die bij veel mensen leeft en waar trainer Mauricio Pochettino tijdens het perspraatje na de 0-1-zege van Ajax uitgebreid op inging. “Ik was er zelf niet bij betrokken, maar onze medische staf heeft het protocol van de Uefa gevolgd. Het was de beslissing van de dokter om hem weer het veld op te sturen.”

Het protocol van de Uefa stelt dat de scheidsrechter de wedstrijd moet stilleggen in een situatie waar bij een speler vermoedelijk sprake is van een hersenschudding. Dit moet in principe niet langer duren dan drie minuten. Een speler die wordt behandeld aan een mogelijke hersenschudding mag alleen verder spelen als de teamarts bevestigt aan de arbitrage dat hij daartoe in staat is.

Dat laatste is dan ook gebeurd, volgens Pochettino. “Voor mij is de gezondheid van de spelers altijd het belangrijkste. Als de medische staf had gezegd dat hij gewisseld had moeten worden, dan had ik geen seconde getwijfeld. In een situatie als deze is de dokter de baas. Ik heb mij daarin nooit gemengd en zal dat in de toekomst ook nooit doen.”

Toch werd al snel duidelijk dat Vertonghen niet verder kon na het luchtduel, waarbij hij hard op het achterhoofd van Toby Alderweireld klapte. De oud-Ajacied werd door drie artsen minutenlang op de grasmat behandeld. Toen hij opkrabbelde werd hij niet alleen toegezongen door het thuispubliek, ook de Ajacieden in het uitvak staken Super-Jan een hart onder de riem.

Sterker nog, na zijn bebloede kleding te hebben omgewisseld voor een schoon setje, kwam hij gewoon weer binnen de lijnen. Lasse Schöne vond dat wel bijzonder. De verbaasde Deen vroeg nog aan de scheidsrechter of dat nou wel zo’n goed idee was. Het bleek in elk geval vrijwel direct dat het niet kon. Wisselen. Het ging echt niet. Ondersteund door de medische staf van Spurs verdween Vertonghen richting kleedkamer.

Uit de eerste onderzoek blijkt in elk geval dat Vertonghen gelukkig geen breuken of een hersenschudding heeft overgehouden aan de botsing, al is het nog te vroeg om iets te zeggen over zijn inzetbaarheid voor de return in Amsterdam. Deze staat voor woensdag 8 mei op de rol. Maar goed, dat weten jullie natuurlijk zelf ook wel!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >