Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Opzet eredivisie en bekertoernooi ondergaat aantal wijzigingen

Het seizoen is voorbij en Ajax is kampioen en bekerwinnaar, maar natuurlijk wordt alweer vooruitgekeken naar het volgende seizoen. Daarin verandert er best het een en ander in de eredivisie en het nationale bekertoernooi.

22 mei 2019 - 11:38
veranderingen-1200
Oke, er verandert best het een en ander per ingang van volgend seizoen! © Pro Shots

De grootste en meest opmerkelijke wijziging is dat niet langer alleen de nummer achttien rechtstreeks degradeert uit de eredivisie, maar ook de nummer zeventien. Volgend seizoen speelt alleen de nummer zestien nog play-offs om zich te handhaven op het hoogste niveau, zo lezen we op de website van de eredivisie.

Andersom gaat die vlieger natuurlijk ook een soort van op. Uiteraard promoveert de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie direct naar het hoogste niveau, maar dat geldt vanaf volgend seizoen dus ook voor de nummer twee. Die club mag ook gelijk mee het stapje omhoog.

Maar er is meer interessants te melden, zeker ook als het om Ajax gaat. Clubs die de groepsfase van de Champions League of Europa League bereiken, spelen volgend seizoen minder wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi. Zij stromen pas in als er nog 32 clubs over zijn. Dat is zogezegd de eerste ronde na het afronden van de groepsfase van de Champions League en Europa League.

Ook in het competitieschema lezen we dat volgend seizoen beter rekening gaat worden gehouden met clubs die Europese verplichtingen hebben, al moet nog duidelijk worden op welke wijze dat precies gebeurt.

Afgelopen seizoen zorgde de goede prestaties van Ajax in de Champions League voor veel wijzigingen in de eredivisie. Dat leverde weer de nodige ophef en onvrede op bij andere clubs. Het werd nogal een gedoe en dat willen de clubs voortaan graag voorkomen.

Andere afspraken uit de zogeheten 'veranderagenda' zijn een andere verdeling van de mediagelden. Een evenwichtigere verdeling moet zorgen dat kleinere clubs uit de eredivisie sterker worden.

Clubs die Europese wedstrijden spelen staan daarnaast een deel van hun inkomsten af aan de andere eredivisiedeelnemers, vooral aan de clubs die op natuurgras spelen. Dat moet andere clubs motiveren ook afstand te doen van kunstgras.

Dan is er nog een soort van herenakkoord gesloten. Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ spraken af in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Gebeurt dat toch, dan moet de afgesproken vergoeding twee keer worden betaald. In de praktijk zal blijken in hoeverre deze maatregel echt veel oplevert.

De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van drie seizoenen, waarna de clubs de hele gang van zaken met elkaar evalueren.

UPDATE 15.19 UUR:
Volgens een KNVB-woordvoerder staan de bovengenoemde veranderingen nog niet vast. ''De Eredivisie CV loopt nog enigszins voor de muziek uit," zegt hij in een reactie tegenover RTL Nieuws.

''Het zou natuurlijk kunnen dat iedereen elkaar weet te vinden, maar het is nog wel voorbarig. Hier gaat de eredivisie namelijk niet alleen over. Er zijn nog drie partijen die hier iets over moeten zeggen. De beslissing wordt uiteindelijk genomen door het bestuur betaald voetbal van de KNVB."

"De spelersraad CSR brengt ook een advies uit. Zij vertegenwoordigen alle spelers. En het lijkt me ook belangrijk wat Fox Sports ervan vindt. Zij zenden de wedstrijden rechtstreeks uit en hebben afspraken gemaakt."

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >