Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Marketingbaas Uefa vindt prestatie van onvoorspelbaar Ajax prachtig

Ajax is een instituut en liet weer eens zien wat het in zijn mars heeft. Behoort het ook tot de echt grote clubs van Europa? Helaas niet structureel omdat Ajax ten onder gaat in de wereld van het grote geld. Des te mooier is het als je dan de beste vier haalt, vindt ook de marketingbaas van de Uefa.

18 mei 2019 - 00:06
onvoorspelbaarajaxclcar
Ajax juichte en zo'n beetje de hele wereld juichte mee. © Pro Shots

Ajax wint de Champions League weliswaar niet, maar het veroverde wel de harten van liefhebbers over de gehele wereld. Als je het zo bekijkt, overstijgt de prestatie van de Ajacieden inderdaad de grenzen van Europa. We zagen loftuitingen, liefdesbrieven en ga zo maar door.

Dit terwijl de Champions League de laatste jaren ook wel eens iets weghad van een invuloefening. Je kon de halvefinalisten rond de loting voor de groepsfase al invullen. Heel leuk voor de betrokken clubs, maar het sprookje van Ajax toont aan het soms goed is als de wereld op zijn kop wordt gezet.

“Ik vind het geweldig dat clubs als Ajax en Tottenham Hotspur zo goed hebben gepresteerd. Dit zijn twee clubs die als 'kleiner' worden beschouwd dan de grote merken en het draagt bij aan het verhaal van de uitdager. Ik vind dat geweldig. De Champions League wordt er beter van,” aldus Guy-Laurent Epstein tegenover Reuters.

Wie zegt u? Meneer Epstein, die bij de Uefa de hoogste baas is als het aankomt op marketing. De Uefa is gebaat bij positieve reclame voor het voetbal en als de Ajacieden ergens voor hebben gezorgd, dan is het precies dat. Iedereen werd vrolijk van Ajax, iedereen vond het fantastisch, niemand kreeg er genoeg van.

Het enige smetje op het Europese avontuur van de mannen van Erik ten Hag is dat het fout liep in de blessuretijd van de return in de halve finales, een rondje te vroeg dus. “Dit seizoen staat bol van spectaculaire en dramatische situaties. Het slaat alles! En ook al staat FC Barcelona of Real Madrid een keertje niet in de finale, iedereen keek uit naar de volgende serie wedstrijden. We hebben de schoonheid van het voetbal gezien.”

De uitspraken van de marketingman zijn interessant, juist omdat clubs als Barcelona en Real bezig zijn om hun eigen positie verder te verstevigen. De grote clubs proberen de touwtjes in handen te krijgen en een soort verkapte supercompetitie op te starten, waarbij zij altijd zeker zijn van deelname aan het miljoenenbal.

Het gaat inmiddels zelfs zo ver dat de grote jongens kwalificatie proberen af te dwingen en niet langer afhankelijk willen zijn van prestaties in nationale competities. Op die manier zou zelfs een club als AC Milan weer vaste deelnemer worden, terwijl het op grond van sportieve prestaties niets in de CL heeft te zoeken. Dit alles gaat ten koste van clubs als Ajax, Benfica en FC Porto, die amper nog een kans wordt geboden om zich te kwalificeren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >