Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB ondanks titel Ajax nog niet helemaal tevreden over VAR

Er zijn nog steeds mensen die denken dat Ajax dankzij de introductie van de VAR kampioen is geworden. Daar klopt natuurlijk helemaal niets van, maar laat ze vooral lekker in die waan. Wij hebben volop genoten van Ajax en blijven dat doen. Ondertussen is de KNVB wel tevreden over het eerste seizoen eredivisie met de VAR. Maar dus nog niet helemaal.

17 mei 2019 - 13:35
vardingenknvbcar
Dit was misschien wel het beslissende moment in de titelrace. © Pro Shots

Er deden zich tijdens seizoen 2018/2019 in totaal 87 situaties voor waarbij de VAR terecht heeft ingegrepen, zo becijferde de KNVB. Er werd in totaal 106 keer ingegrepen, waarvan 13 keer ten onrechte waarna een verkeerde beslissing volgde. Er bleef in 6 gevallen twijfel bestaan, maar 15 keer had de VAR wel moeten optreden terwijl dat niet gebeurde.

Het zijn cijfers waar de KNVB vrolijk van wordt, zo blijkt uit een reactie van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond, maar het biedt ook ruimte voor verbetering. Dat kan ook bijna niet anders na het eerste seizoen waarbij de arbiters de videoscheids op hun oortje konden krijgen.

“Als ik terugkijk, denk ik dat we erin zijn geslaagd om de eredivisie eerlijker te maken. Er zijn meer dan tachtig beslissingen verbeterd door de videoscheids en dat komt het voetbal ten goede. Het is een goed jaar geweest, maar we zijn ambitieus en willen volgend jaar nog beter scoren,” aldus Van Egmond.

De wedstrijd die er qua VAR-invloed voor Van Egmond echt uitspringt, is Ajax - PSV. En wel om diverse redenen: Noussair Mazraoui kreeg op basis van videobeelden een directe rode kaart en niet veel later werd David Neres neergelegd door Daniel Schwaab. Op basis van teruggekeken beelden kreeg Ajax een terechte penalty, waarna het de competitie winnend zou afsluiten.

“Ik denk persoonlijk dat de VAR tijdens het treffen tussen Ajax en PSV het meeste tot uiting kwam. Mazraoui kreeg terecht rood en PSV een terechte strafschop tegen. De VAR adviseerde in beide situaties en beide keren werd het advies door de scheidsrechter overgenomen, waarbij anders best sprake had kunnen zijn van een ander wedstrijdverloop.”

Van Egmond is van mening dat de scheidsrechterskorps van de KNVB een goed seizoen achter de rug heeft. “Onze scheidsrechters zijn nog meer hun best gaan doen, ook om correcties achteraf te voorkomen. Er ging een schepje bovenop, dat is werkelijk uitstekend gedaan. De spelers zijn blij met de VAR, wij ook, net als supporters. Er blijven altijd mensen met bedenkingen en het is nu aan ons om er de komende jaren voor te zorgen dat die bedenkingen minder worden...”

Het is ook de kunst om juist die bedenkingen niet verder te voeden, maar de NOS plaatste voor de ontknoping van de eredivisie een beetje raar bericht. Het zou er kort gezegd op neerkomen dat Ajax zijn koppositie had te danken aan de VAR en PSV zonder videohulp kampioen zou zijn geworden. Dat zou hetzelfde zijn als Ajax tot kampioen uitroepen omdat de blessuretijd niet meetelt, zoiets. Dat slaat natuurlijk net zo goed nergens op... Zoals ook de NOS in de kop veel te kort door de bocht ging, maar leg zoiets maar eens uit als je voor een andere club bent en het seizoen alweer is geslaagd wanneer Ajax geen kampioen wordt...

Overigens bleek een aantal seizoenen geleden uit objectief onderzoek al dat Ajax helemaal niet zo 'lucky' was in het tijdperk voor de VAR. De Ajacieden werden juist vrij vaak benadeeld door de arbitrage, wat altijd wel weer een paar punten kostte aan het einde van het seizoen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >