Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Halsema is van plan minder politie in te zetten bij thuisduels Ajax

Valt het jou op dat de aanwezige agenten negen van de tien keer amper iets doen bij een thuisduel van Ajax? Nou, Femke Halsema wel. De burgemeester is daarom van plan de politie-inzet bij de Johan Cruijff Arena verder af te bouwen. En dat is natuurlijk goed nieuws.

21 mei 2019 - 12:10
minderpolitiecar
Ajax mocht al naar het Museumplein en nu minder politie, prima! © Ajax Images

Hoewel je door de inzet van een waterkanon bij een entrada anders zou denken, heb je als agent een rustige middag als je aanwezig moet zijn bij een thuiswedstrijd van Ajax. Het komt hooguit neer op de weg wijzen naar een ingang of met je armen over elkaar staan en wachten tot je dienst erop zit.

Halsema heeft daarom besloten om per seizoen 2019/2020 opnieuw minder agenten naar de Johan Cruijff Arena te sturen. De politie-inzet daalt al jaren en wordt na de zomer verder teruggeschroefd, zo kondigde de burgemeester aan.

AT5 kent wat precieze cijfers. Er werden in seizoen 2014/2015 nog 15.840 politie-uren gemaakt, terwijl vorig seizoen slechts 11.867 uur nodig was om orde te handhaven. De score voor afgelopen seizoen is nog niet binnen, maar is ook positief, anders kun je er nooit kiezen voor verder afbouwen.

Er zal vooral minder politie worden ingezet bij wedstrijden zonder enig risico. Er wordt voor iedere wedstrijd een inschatting gemaakt. Een wedstrijd als Ajax - Feyenoord is altijd een risicowedstrijd, maar VVV-thuis is van een heel andere categorie. Dat beseft ook de gemeente Amsterdam.

“Wij hanteren een werkwijze waarin afhankelijk van het risicoprofiel maatregelen worden ingezet,” aldus Halsema, die rond Ajax - FC Groningen heeft gemerkt dat er niet altijd volop politie nodig is. De politie dreigde toen te staken, maar de wedstrijd ging gewoon door. “Er zijn toen binnen de politie afspraken gemaakt over optreden bij incidenten.”

“Binnen de kaders van die afspraken kon de wedstrijd doorgaan. De aangekondigde staking zou niet hebben betekend dat de politie helemaal afwezig was,” vervolgt Halsema. “De politie zou alleen zichtbaar zijn geweest bij incidenten.”

Blijkbaar heeft die gang van zaken er nu mede voor gezorgd dat er weer op structurele basis minder politie hoeft te worden ingezet. Dikke prima!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >